Akkerbouw

Achtergrond

Vraag ondersteunt suikerprijs

Verschillenden landen beëindigen de lockdown, waardoor de getemperde stemming op de grondstoffenmarkt verbetert.

Zo wordt ook de suikerprijs ondersteund en staat de notering voor witsuiker voor het eerst aflopende contract (augustus) op de termijnmarkt in Londen in juni op $ 364,80 per ton. Daarmee staat de notering 18% hoger dan het dieptepunt dat dit jaar op 27 april werd behaald ($ 307,50 per ton).

Lees verder onder de grafiek.

Coronavirus

Geleidelijk worden wereldwijd activiteiten hervat waardoor de vraag naar suiker toeneemt. Het is niet duidelijk of er een inhaalslag komt. Dat hangt voornamelijk samen met de omstandigheden van het economisch herstel in de verschillende landen. Suiker wordt wereldwijd verspreid, waardoor er ondertussen zorgen ontstaan of deze logistieke verspreiding niet wordt verstoord. Brazilië, een van de belangrijkste producenten van suiker in de wereld, behoort tot de landen die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. De mogelijke verstoring van de havenlogistiek in Brazilië kan toenemen als de komende periode het coronavirus verder verspreidt.

Voor India bestaat hierdoor de mogelijkheid om de exportachterstand in te halen. Daar is de afgelopen weken de afzet van suiker vertraagd door de mindere activiteit in de havens vanwege de lockdown.

Bladluisdruk Europa

Verder blijven de zorgen groot over de gewasomstandigheden in het noordwesten van Europa. Het is warm en droog. En de bladluisdruk is hoog.

Prognose: hogere suikerprijs.

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in

Boerderij Marktprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.