Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tarwe: nieuwe oogst noteert lager

De eerste notering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor voertarwe in het nieuwe seizoen belooft niet veel goeds voor de tarwetelers.

RVO.nl noteert slechts € 184. Dat is maar liefst € 17,50 lager dan de notering van vorige week, die nog voor de oude oogst gold. De beurs in Middenmeer noteert nu € 160 voor tarwe van oogst 2020. Dat is € 2 lager dan vorige week. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het contract voor de nieuwe oogst (september 2020) dinsdag 23 juni op € 177. Dat is de laagste notering voor het septembercontract in drie maanden.

Maar er kan nog veel gebeuren in het nieuwe seizoen. RVO.nl startte het afgelopen seizoen in juli 2019 met een tarweprijs van € 181. Die stond deze maand boven de € 200. De tarwenotering van Middenmeer zakte in augustus 2019 naar € 160 maar bereikte deze maand de € 190.

Analisten verwachten goede tarweoogst

Feit is wel dat analisten een goede tarweoogst verwachten. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van een recordoogst in de wereld van 773 miljoen ton tarwe, terwijl de wereld maar 753 miljoen ton nodig heeft. Daardoor groeit de tarwevoorraad in het nieuwe seizoen naar 316 miljoen ton, wat ook een record is. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect.

Regen

Bovendien heeft de regen van vorige week de vooruitzichten voor de tarweoogst in de EU flink verbeterd. En de euro steeg in waarde wat de export bemoeilijkt. Daarnaast is de tarweoogst begonnen in de EU, Rusland en de Verenigde Staten. Dit alles houdt voorlopig wat druk op de tarweprijs.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Eén reactie

  • farmerbn

    Europa oogst veel minder graan dan vorig jaar. Het is natuurlijk leuk dat australie veel meer heeft dan vorig jaar maar daar heeft een koper in europa niks aan omdat de transportkosten voor australisch graan hoog is.

Of registreer je om te kunnen reageren.