Akkerbouw

Achtergrond

Droogte houdt tarweprijs op niveau

De zorgen over droogte, voornamelijk in Europa, ondersteunen de tarweprijzen.

De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC) staat begin juni stabiel op 187 punten (januari 2000 = index 100). De IGC-tarweprijsindex is een maatstaf voor prijzen op de wereldmarkt.

Droogte

In Frankrijk blijft het droog en de gerstoogst gaat deze week van start. Vanwege de droogte lopen de prijzen deze week iets omhoog op de graanbeurs in Groningen. Voor zowel voertarwe als voergerst werd € 1 hoger genoteerd op respectievelijk € 192 en € 168 per ton. Op de termijnmarkt in Parijs was de handel begin deze week matig als gevolg van het lange Pinksterweekend. En op de internationale markt nemen spanningen toe tussen de Verenigde Staten en China. De Chinese autoriteiten hebben grote importeurs gevraagd om geen Amerikaanse oorsprong aan te kopen.

Prima gewasstand mais VS

De inzaaiwerkzaamheden voor mais in de Verenigde Staten verlopen goed. Eind mei was 93% van de Amerikaanse mais ingezaaid. Daarmee lopen de inzaaiwerkzaamheden iets voor op het meerjarig gemiddelde. De stand van de gewassen is voor driekwart uitstekend, omdat de weersomstandigheden tot dusver prima waren in de belangrijke teeltregio’s. Voor de komende weken ziet het weer in het Midwesten van de Verenigde Staten er goed uit. Het wordt naar verwachting warmer met iets bovengemiddelde neerslag, wat gunstig is voor de ingezaaide mais. De grote verwachte maisvoorraad houdt de maisprijzen redelijk stabiel. Op de termijnmarkt in Chicago beweegt de maisnotering voor het eerst aflopende contract (juni) de afgelopen handelsdagen boven $ 320 per ton.

Prognose: redelijk stabiele tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.