Akkerbouw

Achtergrond

Uiennotering in de lift met prijzen ruim boven € 20

De telersbeurs in Goes verhoogt de notering voor uien 30% grof met € 3,75 naar € 17 tot € 19 per 100 kilo. Voor zaaiuien 60% grof schiet de notering € 4,25 omhoog naar € 18,50 tot € 21 per 100 kilo. Het is de hoogste notering van het lopende seizoen.

Er zijn ook zaken gedaan op € 23 en € 25 per 100 kilo, maar die transacties zijn niet meegenomen in de uiennotering van deze week, omdat deze niet aan de leveringsvoorwaarden ‘leveren binnen 3 weken’ voldoen.

Droogte

Dat de telersprijs verder stijgt komt doordat de vraag van verwerkers die uien leveren aan supermarkten verder aantrekt. De kwaliteit van uien in het supermarktschap is belangrijk. En omdat de beschikbaarheid van goede kwaliteit beperkt is, wordt er meer betaald. Het lastige groeiseizoen van 2019 zorgt voor een matige kwaliteit aan het eind van dit seizoen.

Ook de droogte van dit seizoen speelt een rol. De zorgen dat de eerste plantuien later komen dan verwacht, nemen toe. Verwerkers en sorteerders zijn opnieuw gaan berekenen hoeveel uien ze nodig hebben tot de nieuwe oogst en kopen de uien in voor een hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.