Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt kalmeert bij hoog prijspeil

Uien gingen deze week weg voor prijzen rond € 30 met uitschieters tot € 40. Dit lijkt het plafond te zijn.

De uientelers raken uitverkocht. De uien gingen deze week bij hen weg voor prijzen rond € 30, met uitschieters tot € 40 voor uien uit de mechanisch gekoelde bewaring. Dit is zo te zien het plafond. De barrière van € 30 werd maandag in Goes wel doorbroken, maar op donderdag 28 mei stegen in Emmeloord de noteringen alleen aan de onderkant.

Alle goede kwaliteit uien richting retail

De bandbreedte in de prijs versmalde flink. Van de laatste beschikbare tonnen goede kwaliteit uien is de afgelopen weken zo goed als alles richting de retail gegaan. Voor export overzee is de kwaliteit onvoldoende en de inkoopprijs te hoog om concurrerend te kunnen aanbieden. Mindere kwaliteiten gingen naar industriële verwerkers in Polen.

Steeds meer import in beeld

Inkopers met leveringsverplichtingen in de retail hebben zich met uien van de oude oogst ingedekt tot half juni. Verder komt nu steeds meer import in beeld. Nieuw-Zeeland is al een maand aan de markt en gaat zoals gebruikelijk in deze periode van het seizoen steeds meer afleveren voor de supermarkten in vooral Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De baalprijs ligt rond € 35,00. Dat is bij de huidige telersprijs voor de handel te weinig om uit de kosten te komen. Niet voor niets haken inmiddels steeds meer verwerkers dan ook af en houden het dit seizoen voor gezien.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.