Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijzen blijven redelijk stabiel

Hoewel de vraag naar tarwe is teruggevallen, blijven de prijzen redelijk stabiel.

De vraag naar tarwe oude oogst is grotendeels verlopen. Hoewel de vraag naar tarwe is teruggevallen, blijven de prijzen redelijk stabiel. De mengvoerindustrie heeft afzet moeten inleveren. Maar ook de maal- en ethanolindustrie hebben minder afzet, waardoor de vraag naar tarwe terugloopt. Voor de langere termijn zijn kopers afwachtend.

De impact aan de vraagkant is zeer onzeker door de coronapandemie die de wereld in zijn greep houdt. Normaal gesproken wordt gekeken naar het weer, inzaai en groeiseizoen en voor de vraagkant wordt gekeken naar de trendafzet, onder andere van de export en mengvoerproductie. Maar de huidige economische situatie is voor iedereen nieuw, waardoor de handel toch voorzichtiger is dan normaal in tijden van een recessie.

Wasde-rapport

Uit het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) kwam weinig verrassends. De wereldwijde tarwevoorraad wordt seizoen 2020-’21 groter. De eindvoorraad tarwe wordt voor komend seizoen op ruim 310 miljoen ton geschat. Dat is 15 miljoen ton meer dan het huidige seizoen. Hierdoor verwachten analisten van de Rabobank dat de tarweprijzen op de langere termijn onder druk komen te staan. Ook Nederlandse handelaren gaan daar voorzichtig van uit.

Recordoogst voor mais verwacht

Voor mais verwacht het USDA een recordoogst, voornamelijk omdat de Amerikaanse maisproductie toeneemt naar een record van ruim 406 miljoen ton. Dat was niet verrassend. Komend seizoen wordt een opleving in de maishandel verwacht, voornamelijk vanuit ethanolfabrieken. Die vraag viel dit seizoen door de coronacrisis grotendeels weg, omdat de brandstofprijzen omlaag gingen.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.