Akkerbouw

Achtergrond

Steunmaatregel houdt aardappelmarkt in zijn greep

De onduidelijkheid over de steunmaatregel hield de aardappelmarkt de afgelopen week in zijn greep.

Aardappeltelers waren daardoor erg afwachtend, omdat het tot donderdagmiddag 7 mei niet duidelijk was hoe de steunmaatregel precies zou uitpakken. Telers hielden door deze onduidelijkheid de aardappelen vast, waardoor de handel nihil was.

Fritesaardappelen worden sowieso niet verhandeld onder € 6 per 100 kilo voor eindbestemming frites, omdat de aardappelen dan niet in aanmerking komen voor de steunmaatregel. PotatoNL noteert deze week dan ook niet voor fritesaardappelen in de categorie 1 en 2. Wel werd genoteerd voor aardappelen geschikt voor veevoer en vlokken met een onderwatergewicht groter dan 360. Voor beide noteringen bleef de notering gelijk op € 1,50 tot € 2 per 100 kilo.

Onrust op de markt

Verder heerst onrust in de markt, omdat verwerkers met wederzijdse instemming van teler en afnemer contracten ontbinden. Verschillende telers maken zich zorgen dat de verwerkende industrie hiermee geld ‘wegsnoept’ van de € 50 miljoen steunmaatregel die bedoelt is voor de fritesaardappeltelers. Aan de andere kant zijn er ook telers die het een nette regeling vinden, want de markt is verder van huis als een aardappelverwerker omvalt.

Verwerkers laden deze week wel weer fritesaardappelen op, maar dat zijn kleine hoeveelheden. Voornamelijk wordt in het buitenland bij contracttelers geladen, omdat die aardappelen niet onder Nederlandse regeling vallen.

Termijnmarkt licht omhoog

De aardappelnoteringen op de termijnmarkt in Leipzig staan op een relatief laag niveau door de uitbraak van het coronavirus en de daarbij komende onzekerheid van de afzetmarkt. De stemming werd vorige week iets beter en de prijs wordt ondersteund door het relatief droge weer. De notering voor het eerst aflopende juni-contract beweegt tegen € 3 per 100 kilo aan. Het april-contract 2021 schommelt maandag 11 mei rond € 12 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.