Akkerbouw

Achtergrond

Schaarste drijft uienprijs op

De uienprijzen schieten de lucht in. De beurs in Emmeloord noteert voor uien 30% grof € 6,25 hoger op € 18 tot € 30 per 100 kilo.

Voor uien 60% grof is de notering met € 6 verhoogd naar € 19 tot € 30 per 100 kilo. Het is ineens hard gegaan met de beschikbaarheid goede kwaliteit uien. “Er is gisteren een partij uien verkocht voor € 40 per 100 kilo na aftrek van de tarra”, zegt Jaap Wiskerke van uienverwerker en -exporteur Wiskerke Onions. “De kaarten zijn zo goed als geschud. Er ligt misschien nog 2.000 tot 3.000 ton zeer goede kwaliteit vrije uien in de schuur, maar dan houdt het wel een keer op.”

‘Niet tot eind seizoen volle bak draaien’

Wij hebben genoeg voor de supermarkten, maar kunnen niet tot aan het eind van het seizoen volle bak draaien, geeft Wiskerke aan. Nieuwe plantuien heeft Wiskerke gekocht voor € 27,50 per 100 kilo voor 25 juni rooien. “De koek is redelijk verdeeld voor de rest van het seizoen”, zegt ook Jelle van der Krift van uienhandelsbedrijf PPA. “Dat de prijzen zo hard stijgen geeft wel aan dat de voorraad goede kwaliteit schaars is.”

Alle kanten op in uienmarkt

Het kan altijd alle kanten opgaan in de uienmarkt. Zo blijkt ook dit seizoen maar weer. De droogte en de kou van vorige week heeft een aantal verwerkers tot kopen aangezet. Maar ook de slijtage op partijen uien zorgt dat er weinig goede kwaliteit uien achter de schuurdeuren liggen.

Uienprijzen hard omhoog

Verwerkers die leveren aan supermarkten zijn de laatste goede uien gaan kopen. Het gros van de verkopers stelden zich in eerste instantie wat afwachtend op, maar liepen snel achter de feiten aan. Ondertussen hebben andere verwerkers ook gepoogd aan te haken, maar veel uien zijn al weg. Dat drijft de prijs op. De beurs in Emmeloord verhoogde vorige week al flink voor uien en deze week zet de opwaartse koers flink door. Ook de telersbeurs in Goes noteerde begin deze week voor uien 60% grof op € 21 per 100 kilo aan de bovenkant.

Rode uien verkopen niet

Rode uien verkopen niet, daar is eigenlijk geen markt meer voor. Sommige telers uit de Flevopolder met nog rood achter de planken willen dan ook een combinatie maken in verkoop met gele – en een beetje rode zaaiuien.

Export niet makkelijk

Deze tijd van het seizoen zijn de exportvolumes lager en het hogere prijsniveau maakt de afzet niet makkelijker. Daar komt bij dat Spanje, Egypte en Italië ook met nieuwe oogst uien komt. En in Azië brengt China nieuwe oogst op de markt.

Opvallend hoe snel uien opraken

Het is opvallend hoe snel de uien opraken. Er zijn dit seizoen bijna 1,4 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is zo’n beetje de helft meer dan de 0,9 miljoen ton die in 2018 van het land werd gehaald en ongeveer gelijk aan de bruto-opbrengst in 2017, wat veruit een recordjaar was qua uienopbrengst. Ondanks de grote opbrengst zijn de uien aan het eind van dit seizoen schaars, waardoor niet alle verwerkers de laatste weken volle bak kunnen draaien.

Plantuien

De laatste jaren waren er ruim voldoende plantuien. De eerste komen zoals het er uitziet wat later. Veel langer laten staan heeft geen zin, want de groeicyclus van plantuien is vrij stabiel. Gevolg van de droogte is dat de kilo’s bij het afsterven lager zijn en dat zorgt voor stemming op de uienmarkt.

Prognose: hogere uienprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.