Akkerbouw

Achtergrond

Prijs tarwe zo stabiel als beton

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laat de voertarweprijs deze week onveranderd op € 202 per ton.

Het is de vijfde week op rij dat de tarweprijs rond dit niveau schommelt. In april werd tarwe duurder omdat door de coronacrisis voedsel werd gehamsterd. Ook namen de zorgen toe over de droogte. Maar inmiddels is het gaan regenen rond de Zwarte Zee. Dat houdt de tarweprijs voorlopig stabiel.

Droogte in grote delen van Europa

Ook op de termijnmarkt in Parijs blijft de tarweprijs stabiel. Het septembercontract schommelt al een maand tussen € 184 en € 190. De handel wacht af hoe het groeiseizoen zich verder ontwikkelt. Het is droog in grote delen van Europa. Vooral tarwe en gerst hebben zichtbaar droogteschade. Het is wat gaan regenen in diverse regio’s in Europa, maar marktdeskundigen verwachten dat de droogte een drukkend effect heeft op de hectareopbrengsten. Toch blijft de tarweprijs stabiel omdat de productieverwachtingen in de Zwarte Zee regio er door de regen wat beter uit zien.

Prijs mais hoger door droogte

De droogte in Europa duwt wel de maisprijs omhoog. RVO noteert deze week € 186 per ton. Dat is € 3,50 hoger dan vorige week. Veel mais in Europa is in gortdroge grond gezaaid. Er is dringend regen nodig om de mais aan de gang te krijgen.

Als neerslag uitblijft, heeft dat effect op de maisproductie. De EU is een groot importeur van mais. Ongeveer een kwart van de maisbehoefte moet de EU importeren. Als de eigen productie dan tegenvalt, gaan de prijzen rap omhoog. Op de termijnmarkt in Parijs noteert het augustuscontract boven de € 170 per ton, het hoogste niveau in bijna twee maanden.

Prognose: tarweprijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.