Akkerbouw

Achtergrond

Preiprijs sinds deze week beter

De prijzen voor prei in de belangrijkste sorteringen zijn met vanaf-prijzen van 70 cent een stuk beter dan de afgelopen weken. In vergelijking met een jaar geleden is de achterstand echter behoorlijk.

De prijsopleving vanaf het begin van deze week is opvallend, na een nagenoeg stabiel prijsverloop vanaf eind maart. Een logische verklaring is dat het leeuwendeel van de huidige aanvoer bestaat uit koelcelprei, van bedrijven die zich daarop toeleggen. Verder is er een goede vraag naar prei in Frankrijk en in België, bij een teruglopend volume in België. Op 7 mei beweegt de prijs zich tussen 70 en 80 cent, dat is 20 cent meer dan een week geleden.

Radicaal andere prijsvorming

De prijsvorming is wel radicaal anders in vergelijking met vorig jaar. Exact een jaar gelden zaten de dagprijzen boven de € 1,20 of hoger, in de daarop volgende weken verder oplopend tot uitschieters van net boven € 2; dat was het geval op 24 mei. Vervolgens bleven de prijzen tot in de loop van juli op een heel aardig niveau Het ligt niet voor de hand dat dit kunstje dit jaar weer wordt herhaald, gezien de ruimere beschikbaarheid van prei in vergelijking met vorig jaar. Wel mag verwacht worden dat de prijsvorming in de benen blijft, of wellicht nog wat verder aantrekt.

Supermarkten

Albert Heijn verkoopt voor een stuksprijs van 49 cent, of 5 stuks in een bussel voor € 1,49. Biologische prei gaat voor 85 cent per stuk over de toonbank. Jumbo hanteert een ‘altijd lage’ stuksprijs van 49 cent, Plus vraagt 45 cent.

Prognose: verder oplopende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.