Akkerbouw

Achtergrond

Moeizame handel in matige partijen peen

De peenhandel gaat moeizaam. In Zeeuws-Vlaanderen wordt de laatste bewaarpeen geladen.

Het viel nog niet mee om die te verkopen, omdat telers liever hogere prijzen voor goede kwaliteit zagen. En spoelerijen zien liever betere kwaliteit, waardoor de peen niet makkelijk werd verkocht. De prijzen staan dan ook redelijk vast.

De beurs in Emmeloord noteert onveranderd op € 14 tot € 24 per 100 kilo voor B-peen. De mooiste partijen zijn er al tussenuit gevist. In de Flevopolder worden ook de laatste partijen matige kwaliteit peen de komende weken verkocht.

Europese horeca vraagt peen

Exporteurs merken dat de Europese horeca weer langzaam op gang komt. De horeca wil graag grovere peen hebben en die is er nog niet vanuit de nieuwe oogst. De vraag naar deze grove peen begint deze week weer iets te komen, nadat het de voorgaande weken stil was.

Neerslag in Spanje

Verder willen Duitse supermarkten importpeen. De aanvoer daarvan verloopt niet soepel, omdat het in Spanje regent. Hierdoor kan de nieuwe oogst niet van het land worden gehaald. De stagnatie in aanlevering zorgt creëert een spanningsveld, want de vraag naar nieuwe oogst kan niet zomaar worden ingevuld met bewaarpeen uit de oude oogst van mindere kwaliteit.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van peen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Peen overzicht
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schalenpeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.