Akkerbouw

Achtergrond

Lagere verwachte EU-opbrengst verhoogt suikerprijs

De suikernotering klimt langzaamaan weer uit het dal. De notering voor geraffineerde suiker op de termijnmarkt in Londen staat begin deze week op $ 363,60 per ton.

Daarmee staat de notering 18% hoger dan het dieptepunt van drie weken geleden. Op maandag 27 april zakte de suikernotering naar $ 307,50 per ton. De suikerprijs staat met het huidige niveau 13% hoger dan een jaar geleden (17 mei 2019: $ 321,50 per ton).

Lagere EU-opbrengsten

Volgens het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, komt de suikerbietenopbrengst in de mei-prognose van het Mars-rapport iets lager uit vergeleken met de vorige maand. De suikerbietenopbrengst wordt 0,7% lager ingeschat. Over het algemeen waren de weersomstandigheden gunstig voor de inzaai van suikerbieten in heel Europa. Maar droogte in Frankrijk, Duitsland, Polen, Verenigd Koninkrijk en de Benelux zorgt voor tegenvallende opkomsten. Vooralsnog wordt een hogere hectareopbrengst (+1%) verwacht vergeleken met het vijfjarig gemiddelde.

Meer bladluis

Verder vindt de suikerprijs ondersteuning door toenemende druk van bladluis bij het suikerbietengewas van Franse telers, net zoals bij Belgische en Nederlandse telers, zo meldt marktbureau Agritel. In 2019 kwam al een verbod op neonicotinoïden. De situatie lijkt dit jaar problematischer, want de zachte en natte winter was bevorderlijk voor de ontwikkeling van bladluizen. De opbrengst kan in het ergste geval met een derde of zelfs de helft verminderen, waardoor sommige telers het gewas al meerdere malen hebben gespoten met insecticiden.

Prognose: hogere suikerprijs

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in

Boerderij Marktprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.