Akkerbouw

Achtergrond

Laag prijspeil bij ruim aanbod matige kool

De handel in sluitkool biedt nog steeds geen florissant beeld. Om wat prijzen te noemen: de kleinere maten halen nu een opbrengst van ongeveer 30 cent per kilo, de echt fijne kool (circa1 kilo) doen 50 cent.

Fijne kool is relatief schaars vanwege de sterke bijgroei vanaf september vorig jaar. De prijs voor grotere sorteringen, maat 36 en opwaarts, verdient het predikaat ‘onvoldoende’: 15 cent.

De export heeft al twee maanden sterk te lijden van de coronacrisis. Verkoop van witte en ook rode kool in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa is sterk gereduceerd. De logistiek liep stroef, maar ook konden markten niet of niet goed bezocht worden. Die situatie lijkt wat te verbeteren. Er wordt in ieder geval continu kool voor export verkocht.

Kool in bewaring

De oogst 2019 ligt nu zo’n zeven maanden in de bewaring. Van dit restant is de conditie wisselend, maar overwegend matig. Al vallen de netto kilo’s per kist tegen, er is ruim voldoende beschikbaar. Ook in Duitsland ligt nog veel in bewaring. Het areaal voor de nieuwe oogst bewaarkool krimpt naar schatting van zaadleveranciers met een paar procent. H

et is nog te vroeg voor conclusies over het aanbod op termijn, maar de huidige droogte baart wel serieus zorgen. Gezien het relatief koude voorjaar wachten telers zonder personeel dat aan de slag moet blijven, de ontwikkelingen in de vraag (en prijs!) nu even af. De lage prijzen zetten allerminst druk op de ketel om product afleverklaar te maken.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.