Akkerbouw

Achtergrond

Hogere telersprijs ondanks stabiele export

De beurs in Emmeloord zet de notering voor uien 30% grof op € 15,50 tot € 20 per 100 kilo. Dat is € 2,75 hoger dan een week eerder. Voor uien 60% grof wordt € 3 hoger genoteerd op € 16 tot € 21 per 100 kilo.

De uien moeten voldoen aan de Klasse 2 kwaliteitseisen en de algemene voorwaarden. De uiennotering heeft dit seizoen niet eerder zo hoog gestaan. De laatste keer dat boven € 20 per 100 kilo werd genoteerd was in seizoen 2018-‘19, toen de uienopbrengsten tegenvielen. Er is deze week behoorlijk wat beweging in de handel.

Weinig goede kwaliteit

De partijen uien van zeer goede kwaliteit zijn spaarzaam, waardoor sommige verwerkers en exporteurs meer betalen voor deze uien. Aan de andere kant staan verwerkers die het risicovol vinden om uien voor meer geld in te slaan. Dit omdat de huidvastheid een grote onzekere factor is. Het uitvalpercentage bij huidvastheid is lastig in te schatten, omdat het sterk kan oplopen. Daar komt bij dat de afzetkant niet is aangetrokken. Zowel de Europese vraag als die van overzees is stabiel. Dat maakt de basis van deze prijsverhoging voor de telersprijs minder stevig.

Verwerkers leggen voorraad vast voor het einde van het seizoen, zodat ze weten waarmee de laatste weken kan worden gewerkt. De meeste uien gaan deze week naar Europese landen zoals Duitsland, Italië en Oost-Europese landen. De Duitse retail gaat langzamerhand steeds meer kijken naar Nieuw-Zeelandse importuien. Verder neemt Groot-Brittannië uien af. En de overzeese afzet kabbelt door, maar is niet groot qua volumes.

Alleen kwaliteit voor Brazilië

Brazilië informeert nog steeds naar Nederlandse uien, maar de kwaliteit moet wel geschikt zijn, zodat de uien drie tot vier weken op transport kunnen. Enkele verwerkers maken daarom voor deze bestemming een past op de plaats.

Moeizame rode uienafzet

De afzet van rode uien was, los van de Indiase vraag eerder dit seizoen, niet heel sterk. De afzet van rode uien gaat deze periode moeizaam. Er zit wat vraag naar rode uien in Europese landen zoals Duitsland, Ierland en Italië. Maar de handel is te karig voor een notering op de beurs in Emmeloord.

Prognose: stabiel tot hogere telersprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.