Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt rustig, meer vraag op til

De termijnmarkten zijn voor tarwe wat minder positief gestemd, mais is nu stabiel. Op de internationale markt kan er meer vraag ontstaan, zeker nu China de aanvoer veilig wil stellen met het oog op impact van de coronacrisis in eigen huis en bij toeleverende landen.

Op de termijnmarkt in Chicago stond vorige week de tarweprijs onder druk, voortzetting van een trend die eind april ingezet is. De tarwe-exporten van de Verenigde Staten verlopen nog steeds niet vlot. De termijnprijzen van mais evenals die van sojabonen zijn vorige week heel licht wat aangetrokken. Wat de nieuwe maisoogst van de VS betreft, meldt marktbureau Agritel dat de weersomstandigheden gunstig uitpakken, de oogst zou zelfs op recordniveau kunnen uitkomen.

Termijnmarkt Parijs

De termijnmarkt in Parijs gaf de vorige week voor zowel tarwe als mais een behoorlijk stabiel beeld, met minimale wijzigingen. De tarweprijs schommelt in Parijs al tijden binnen kleine marges. De uitvoer van EU-tarwe loopt vlot, maar in de afgelopen week is ook veel tarwe (en mais) op de markt gekomen vanuit Oekraïne en Rusland. Rusland heeft beperkingen gezet op de graanuitvoer, maar vorige week ging er alleen al 450.000 ton tarwe de grens over.

Voor de rest van het lopende boekjaar heeft Rusland nog 1,5 miljoen ton graan beschikbaar voor export. Oekraïne, dat eveneens een quotum heeft vastgesteld, heeft de komende tijd op papier nog 400.000 tarwe beschikbaar voor de buitenlandse markt.

De oogstvooruitzichten voor tarwe in de EU zijn iets gedrukt ten opzichte van vorige prognoses. Frankrijk heeft last van droogte, waardoor de tarwe er kwalitatief iets op achteruit is gegaan. Agrimer geeft nu 55% van de tarwe het predicaat goed tot uitstekend, dat was de week ervoor nog 57%. Wintergerst scoort in Frankrijk 51% (was 53%) en zomergerst 62% (was 63%). De Franse mais is nu voor ruim 90% ingezaaid.

Chinese vraag naar graan en oliezaden

Vanuit China groeit de vraag naar graan en oliezaden, meldt de agrarisch-economische site Agrimoney. Men is bevreesd voor zowel een tweede golf coronabesmettingen als voor problemen die zich nu gaan openbaren in landen waaruit men producten betrekt, met name hoofdleverancier van soja Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.