Akkerbouw

Achtergrond

Fritesmarkt zit verstopt met aardappelen

De markt zit verstopt met fritesaardappelen, maar verwerkers komen de contracten na. Verschillende telers merken dat de contractaardappelen worden opgehaald, al is het een paar weken later dan eerder was afgesproken. Plek voor de vrije aardappelen is er niet.

De handel in aardappelen zit dan ook op een bodem. De mooiste partijen fritesaardappelen worden er tussenuit gepikt en gaan tussen € 3 en € 4,50 per 100 kilo naar het buitenland, waaronder Polen is goed aan de markt. Verder staat de markt zo vast als een huis mede door de steunmaatregeling. PotatoNL noteert niet voor fritesaardappelen categorie 1 en 2. Aardappelnotering voor veevoer blijft gelijk op € 1,50 tot € 2 per 100 kilo.

Importaardappelen

Er gaan geruchten dat verwerkers eerst de buitenlandse contractaardappelen verwerken, zodat meer Nederlandse contractaardappelen in de compensatieregeling kunnen worden gebracht. Het hangt er net vanaf welke fabriek in het binnen- of buitenland open is gebleven of op lagere capaciteit is gaan draaien. Maar de verhouding verwerkte importaardappelen versus Nederlands verwerkt product is echter gelijk gebleven laten de laatste verwerkingscijfers van de brancheorganisatie Vavi zien.

De laatste verwerkingscijfers van april tonen aan dat de hoeveelheid verwerkte importaardappelen 38% is. Dat percentage is gelijk aan de voorgaande maand (maart). Het percentage importaardappelen ligt in de maand april (38%) wel 5 procentpunten hoger dan het meerjarige gemiddelde (33%). Maar als je kijkt naar de hoeveelheid verwerkte importaardappelen gedurende dit lopende seizoen 2019-’20, dan is van juli tot en met april echter minder importaardappelen verwerkt vergeleken met meerjarig gemiddelde. De Vavi-cijfers laten dus een ander beeld zien dan de geruchten. De laatste verwerkingscijfers van april laten verder zien dat de verwerking flink is gedaald naar 192.500 ton. Terwijl normaal zo’n 340.000 ton aardappelen in april wordt verwerkt.

Prima afzet tafelaardappelen

Voor tafelaardappelen loopt de afzet beter dan voor frites. Verschillende tafelaardappelen gaan weg tussen € 15 tot € 25 per 100 kilo, afhankelijk van ras en kwaliteit. De afzet is voornamelijk gericht op de Nederlandse retail. Daarvoor is goede kwaliteit aardappelen uit kistenbewaring en koeling nodig. Tafelaardappelen uit de losse bewaring gaan wel naar Polen.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.