Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Droogte stuwt aardappelnotering op termijnmarkt

Het is nog steeds droog. Telers hebben de handen vol om de gewassen aan de gang te krijgen.

Het is een moeilijke start en niet alle percelen komen deze droge periode probleemloos door. Zo komt op de lichte gronden stuifschade voor. De droogte is vroeg dit jaar en houdt de gemoederen bezig. De focus ligt op beregenen, waar dat kan. De termijnmarkt in Leipzig schiet maandag 25 mei ruim boven € 12 per 100 kilo voor het contract van april 2021 en sluit de handelsdag met € 12,30 per 100 kilo. Dat is 90 cent hoger dan afgelopen vrijdag, toen de notering op € 11,40 stond.

Nauwelijks gedane zaken

Vooralsnog worden er nauwelijks zaken gedaan. PotatoNL zet al sinds 4 mei geen notering meer op het bord voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1), bij gebrek aan transacties. Ook in de laatste week van mei verandert dat niet. De notering voor exportaardappelen daalt 25 cent naar € 3 tot € 4 per 100 kilo. En aardappelen voor veevoer gaan voor € 1,50 tot € 2 per 100 kilo weg. Dat is onveranderd ten opzichte van een week eerder.

Oost-Europa blijft vragen

Verwerkers halen contractaardappelen op en lijken daarmee prima op schema te zitten. Veel aardappelen gaan voor lage prijzen naar Oost-Europese landen. Goede fritesaardappelen, die geschikt zijn om in de zak te doen, gaan voor € 3 naar Oost-Europese landen. Deze iets betere kwaliteit aardappelen gaan naar supermarkten in landen zoals Roemenië en Oekraïne. Ook de betere tafelaardappelen uit kistenbewaring gaan tussen € 15 en € 17 per 100 kilo naar Oost-Europa. Dat is niet veel anders dan vorige week. De vroege aardappelen hebben een opdonder van de vorst gehad en de droogte is niet bevorderlijk voor de vroege oogst. Waardoor de vraag goed blijft doorlopen.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Eén reactie

  • Vhouder

    kan je ze niet verwerken en invriezen der groeien er dit jaar mischien wel niet genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.