Akkerbouw

Achtergrond

Droogte houdt greep op graanmarkt

Er valt momenteel (eindelijk) wat neerslag, onder andere rond de Zwarte Zee, maar de droogte houdt invloed op de graanmarkt. De maisprijs handhaaft zich redelijk, al kan de VS het nu moeilijk krijgen met export naar met name China.

De termijnprijs voor tarwe ging vorige week in Parijs wat omhoog. Het contract september tikte op donderdag zelfs even € 190,00 per ton aan, wat sinds april niet meer was gebeurd.

Vrijdag 22 mei kalmeerde de trend weer en zakte de prijs naar € 188,25.

Tot dusver heeft de termijnprijs steun ondervonden van de droogte in zowel de EU als rond de Zwarte Zee.

In Rusland en Oekraïne is nu regen gevallen, meldt marktbureau Agritel. Ook voor Polen en een deel van Duitsland wordt regen verwacht.

Droogte en stand winter- en zomertarwe

De droogte in een groot deel van de EU blijft echter negatieve invloed houden op de stand van de winter- en zomertarwe.

In Frankrijk verbeterde de conditie van de wintertarwe weliswaar in de afgelopen week, maar de zomergerst ging acteruit. Volgens Agritel zal alleen Spanje een redelijk goede graanoogst kunnen verwachten, dankzij overvloedige regen in de lente.

Mais

Mais: tot dusver schommelde de prijs voor juni 2020 tussen € 164 en € 166, maar steeg vrijdag naar € 169,25. Dat was ook al bijna twee maanden niet meer gehaald.

Tarwe-export VS

In Chicago begon de vorige week tarwe (julicontract) zwak, met daarna wat herstel, maar toch een matige afsluiting van de week. Ook in de VS zijn de weersomstandigheden wat verbeterd ten gunste van de tarwe. De tarwe-export van de Amerikanen is nog steeds niet geweldig, zeker nu ook de koers van de (sterkere) dollar tegenwerkt.

Mais tendeerde in Chicago vrij stabiel, rond het peil dat al vanaf begin mei maar heel kleine schommelingen vertoont.

Gestegen olieprijs

De gestegen olieprijs stimuleert de ethanolproductie en heeft daarmee de maisprijs ondersteund. De VS verwachten echter een grote oogst.

De export kan onder druk komen, gezien de oplopende politieke spanning tussen de VS en China over de verantwoordelijkheid voor de coronacrisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.