Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Coöperaties: granen staan er niet zo goed bij

De stand van de granen is niet best. In het Zuiden staat vooral zomergraan er belabberd bij en in de Noordelijke helft van het land is het juist met de wintergranen slechter gesteld.

Dat zeggen de graanspecialisten van coöperaties Agrifirm en CZAV. Hoeveel minder de opbrengsten worden, durven ze nog niet te stellen. Arco Amperse van Agrifirm hoort 10 tot 20% minder regelmatig vallen. “Geen enkel perceel staat echt goed”, weet hij. “Het varieert van heel slecht tot redelijk, hoofdzakelijk afhankelijk grondsoort en hoeveel vocht het gewas heeft gekregen. Er wordt beregend in de granen en dat is best uitzonderlijk. Maar je moet wel voor een redelijke opbrengst. Het verschil tussen beregend en niet beregend is significant.”

Wintergranen staan in het Agrifirm-werkgebied slechter dan zomergranen. “We zien vaak een holle stand, waar je zonder het gewas aan te raken doorheen kunt fietsen. Ook geelverkleuring door gebrek aan nutriëntenopname en een gebrekkige uitstoeling zien we veel. En kale plekken door de overvloedige neerslag in de winter.”

Deze zomergerst is deels beregend. Het verschil is duidelijk. Foto: Agrifirm
Deze zomergerst is deels beregend. Het verschil is duidelijk. Foto: Agrifirm

‘Echte pijn zit in Zuiden’

De echte pijn zit in het Zuiden, weet Amperse, waar de beregeningsmogelijkheden beperkt zijn. Die pijn kan Jurriaan Visser van CZAV absoluut beamen. “Vooral zomergranen staan op veel plaatsen slecht. De kleigrond was hard en slecht bewerkbaar. Zaaien tussen de kluiten is een slecht begin. Zaden zijn niet goed gekiemd of vlak na opkomst alweer verdroogd. Soms staat het zo slecht, dat telers het graan hebben vervangen voor een andere gewas zoals mais. In andere gevallen zien telers met lede ogen toe, in afwachting af er nog een fatsoenlijke oogst van het perceel komt.”

Ook wintergraan staat niet goed

Wintergranen hebben een beter wortelgestel door het vocht in de winter, maar ook dat gewas staat niet goed. “Daar hebben we toch iets meer hoop op”, zegt Visser. “De korrelvulling bepaalt de opbrengst en die moet nog plaatsvinden. De opbrengst wordt in elk geval een heel stuk lager dan vorig jaar.”

De sfeer onder akkerbouwers is bedrukt. “Zeker bij degen die nog vrije aardappelen heeft zitten en intussen andere gewassen ziet verdrogen. Dat is echt verschrikkelijk.”

Bayer Crop Science meldt dat gele roest in verschillende gewassen voorkomt.

Eén reactie

  • farmerbn

    Toch lezen we straks in een ander artikel dat er een record opbrengst komt van graan. Tenminste dat willen de schrijvers van dat artikel om de prijzen laag te houden. Als het graan door de boeren verkocht is komen de artikelen dat er weinig geoogst is.

Of registreer je om te kunnen reageren.