Akkerbouw

Achtergrond

Bloemkool profiteert van vraagmarkt

Met prijzen die voor de maat 6 in een kist (dik) boven de € 2,50 per stuk liggen, doet bloemkool het nog steeds heel netjes.

Het Europese aanbod blijft achter in vergelijking met de vraag en het zit er niet in dat dat op korte termijn verandert.

Volumes bij BelOrta

De volumes bij BelOrta liggen deze week op een knap niveau, maar ze blijven met € 3 voor de zessen ook goed aan de prijs. Vorig week reikte de prijs zelfs een moment tot € 4. Blijkbaar hoeft er maar iets loos te zijn om de klok direct omhoog te laten schieten.

Eerdere prijsdip

Het huidige prijsniveau verschilt aanzienlijk met dat van de tweede helft van april. In die periode zaten de supermarkten nog volop in de Spaanse en Franse aanvoer, waar de oogst ook gepaard ging met de nodige moeilijkheden vanwege weersomstandigheden en corona. Er werd alleen bij (dreigende) tekorten een beroep gedaan op de regionale aanvoer.

Vraagmarkt

Momenteel is er sprake van een vraagmarkt. Iedereen moet kopen in België en voor zover het aanbod strekt, in Nederland en Duitsland. Het is te verwachten dat deze situatie nog wel anderhalf tot twee weken zal aanhouden, totdat de aanvoer van zomerbloemkool echt op stoom gaat komen. Daarom valt te verwachten dat het prijsniveau op peil zal blijven.

Prognose: aanhoudend goede prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.