Akkerbouw

Achtergrond

Aspergeprijs weer boven € 4 per kilo

Aan de dalende prijstrend van asperge kwam op donderdag 30 april een einde. Sindsdien is de prijs stabiel, op een niveau tussen € 3 en € 4 per kilo voor de beste sortering.

Op 30 april werd de verwachting nog uitgesproken dat de prijszich in de tweede helft van week 19 – de week van Bevrijdingsdag – zou herstellen. De weg opwaarts werd weliswaar gevonden, maar de bovengrens lag op prijzen net iets boven de € 4 per kilo en regelmatig toch ook wel eronder.

Net iets boven € 4

Bij ZON fruit & vegetables was de prijs op 30 april € 2,77 per kilo voor de sortering AA Extra Wit. Daarna steeg de prijs geleidelijk tot € 4,58 op 7 mei. Daarna was echter weer sprake van een dalende trend tot de prijs van € 2,95 op 14 mei. Sindsdien zit het prijsniveau op net iets boven de € 4 per kilo. Op 19 mei steeg de prijs naar € 4,46.

The Greenery

Bij The Greenery was op de prijs op 30 april € 3,20 per kilo voor de sortering AA X-Wit. Op 6 en 7 mei werden prijzen net iets boven € 4 voor de klok betaald. Daarna was sprake van een dalende prijstrend tot € 2,60 op 12 mei. Daarna gingen de prijzen geleidelijk weer omhoog en werden op 18 en 19 mei met een prijs van € 4,05 voor het eerste weer prijzen van boven € 4 betaald.

Zomerse weersvoorspellingen

Met zomerse weersvoorspellingen en Hemelvaart en Pinksteren voor de boeg zou de prijs voor asperge zich kunnen verbeteren. Misschien dat een voorzichtige opening van de restaurants vanaf 1 juni ook nog een positief kan hebben op de laatste, zeg drie weken van het seizoen, maar die hoeveelheden zullen gering zijn. Sinds een paar dagen is er ook weer meer exportvraag vanuit Duitsland en dat heeft volgens een marktkenner meer invloed gezien de hoeveelheden waar het om gaat. “Wat ‘Duitsland’ in een dag koopt, daar kan de horeca een hele week mee vooruit.” De verwachting is wel dat door deze vraag het prijsniveau zich in ieder geval zal handhaven.

Prognose: stabiele prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.