Akkerbouw

Achtergrond

Robotloonwerker in Groningen zorgt voor onkruidvrij gewas

In Groningen is een loonbedrijfje dat met twee veldrobots de boer op gaat. Smart Agri Technology gaat met erg lichte, autonoom werkende machines zorgen voor een onkruidvrij gewas tot aan de oogst.

Als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid, waren twee splinternieuwe Robotti-veldrobots nu hun eerste percelen suikerbieten aan het zaaien geweest. Jeroen Wolters en Han Hilbrands hebben er met hun kersverse bedrijf Smart Agri Technology twee besteld bij fabrikant Agrointelli in Denemarken.

De ondernemers hebben de machines ondergebracht in hun project Doorgrond en zouden met de machines in loonwerk aan de slag gaan in Groningen en net over de grens in Duitsland. Dat is dan bij akkerbouwers, maar ook bij de SPNA-proefboerderijen Kollumerwaard en Ebelsheerd.

Robotti-veldrobots naast loonwerk ook op demonstraties

Bovendien worden de van Agrointelli geleasde machines op afroep van de fabriek ingezet voor demonstraties in de wijde omtrek van Mensingeweer.
De machines hadden begin april moeten arriveren. Nu dat niet is doorgegaan en ook onbekend is wanneer de machines wel komen, lijkt het erop dat een eerste gebruiksjaar van de machines verloren is gegaan.

Lees verder onder de foto.

Robotti-veldrobot van de Deense fabrikant AgroIntelli, hier op archiefbeeld van Wageningen University & Research. Die van Smart Agri Technology konden door de coronacrisis nog niet worden geleverd. - Foto: Koos Groenewold
Robotti-veldrobot van de Deense fabrikant AgroIntelli, hier op archiefbeeld van Wageningen University & Research. Die van Smart Agri Technology konden door de coronacrisis nog niet worden geleverd. - Foto: Koos Groenewold

Autonome werktuigdrager

De Robotti is een autonoom werkende werktuigdrager die als het ware om een driepuntshefinrichting heen is gebouwd. Hij is leverbaar met vermogens van 25 tot 150 pk.

De twee veldrobots van Smart Agri Technology hebben een vermogen van ieder 150 pk: 75 pk op de wielen en 75 op de aftakas.

De hydraulische aandrijving van de wielen en die van de aftakas zijn gescheiden. Er zijn daarvoor twee Kubota-motoren met driecilinders met een vermogen van zo’n 55 kW (75 pk).

De hefinrichting is categorie 2 en tilt 750 kilo. De robot weegt 2.800 kilo en staat op 255/75-15.3 banden. De spoorbreedte kan tot 3,60 meter. Die van Smart Agro Technology staat op 3,15 meter en werkt dan 3 meter breed.

We wilden een universele, breed inzetbare machine, waarmee we behalve zaaien en schoffelen ook kunnen frezen en klepelen

Is dat niet wat veel vermogen, 150 pk voor een trekkertje dat voor voorjaarswerk wordt ingezet en 3 meter breed werkt? “Hangt ervan af hoe je er tegenaan kijkt”, zegt Hilbrands. “Voor alleen schoffelen is het misschien veel. Maar we wilden een universele, breed inzetbare machine, waarmee we behalve zaaien en schoffelen ook kunnen frezen en klepelen. Bijvoorbeeld in de strokenteelt is het een mooie lichte machine om de stroken te frezen.”

Op de Boerderij van de Toekomst die Wageningen University & Research dit jaar in Lelystad opstart, wordt ook gewerkt met stroken van deze breedte.

Doorgrond mikt in principe op alle teelten. De machine is ideaal voor repeterend werk, zegt Hilbrands. Ook – of misschien juist – op grote akkerbouwbedrijven.

Robotti bestuurbaar met joysticks tot aan startpositie

De Robotti is te besturen met joysticks om hem op de juiste plek neer te zetten, vervolgens kan er een route geprogrammeerd worden waardoor de Robotti autonoom over het land rijdt. Met behulp van RTK-gps rijden de werktuigendragers altijd door het juiste spoor.

Controller in het veld nog wel nodig

Helemáál autonoom is bij gebrek aan regelgeving trouwens nog niet aan de orde. Er moet wel voortdurend een controller in het veld aanwezig zijn om in geval van calamiteiten te kunnen ingrijpen. Dit hoewel de machines zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen voor als ze obstakels tegenkomen.

Hilbrands: “Sowieso zal een controller nodig zijn om de kwaliteit van het werk goed te kunnen beoordelen. We gaan er ook mee zaaien. Om te controleren of hij mooi werk levert, moet er gewoon iemand bij zijn. Je kunt wel met één man twee machines tegelijk in de gaten houden.“
Dat de machines nog niet volledig autonoom hun werk mogen doen, maakt dat ze qua loonwerktarief nog niet de concurrentie met de bemande schoffel- of zaaitrekker aan kunnen. “We zullen uitkomen aan de bovenkant van de loonwerktarieven. Maar in ruil daarvoor krijg je dan een zeer lichte machine op je land, waardoor van bodemverdichting bijna geen sprake meer is.”

Wieden nog niet

De concurrentie van het arbeidsintensieve en daardoor dure handwieden ín de rij in met name biologische teelten is nog niet aan de orde, omdat daar nog een praktijkrijpe wieder is. Wolters en Hilbrands verwachten wel dat het autonoom wieden heel dichtbij is. “Er wordt volop gewerkt aan machines”, zegt Wolters. “De WUR werkt eraan. Of er in 2020 of 2021 een doorbraak komt, is niet meteen te zeggen, maar we zitten op een kantelpunt. De technische ontwikkelingen gaan heel snel.”

Deze machines worden niet zo goedkoop. Die € 100.000 – € 150.000 per machine blijft nog wel even

Een medewerker van adviesorganisatie Delphy verwacht dat als de wiedtechniek beter wordt en de prijs van robots door grotere productieaantallen omlaag gaat, dat dan ineens heel wat grote akkerbouwbedrijven gaan omschakelen naar biologisch. Handwerk is relatief duur seizoenswerk. Sowieso zijn in veel gebieden mensen die willen wieden amper te vinden. Goede wiedtechniek zou inderdaad een drempel naar biolandbouw kunnen wegnemen, denken ze bij Smart Agri Technology. Maar dat de robots binnen afzienbare tijd half zo goedkoop worden, noemen ze een illusie. “Deze machines worden niet zo goedkoop. Die € 100.000 – € 150.000 per machine blijft nog wel even.”

Lees verder onder de foto.

Jeroen Wolters (25, links) en Han Hilbrands (23) vormen samen het bedrijf Smsrt Agri Technology BV. - Foto: Smart Agro Technology.
Jeroen Wolters (25, links) en Han Hilbrands (23) vormen samen het bedrijf Smsrt Agri Technology BV. - Foto: Smart Agro Technology.

Smart Agri Technology

Smart Agri Technology is in 2019 opgericht door twee oud-studenten Agrotechniek en Management, Jeroen Wolters (25) en Han Hilbrands (23). Het bedrijf houdt zich bezig met precisielandbouw, het verbeteren van teelt en bodemkwaliteit met nieuwe technieken.

Smart Agri Technology levert in het project Doorgrond onkruidvrije gewassen aan de klant. Daarbij neemt het bedrijf de teelt voor zijn rekening: van het zaaien tot het moment van oogsten. Telers hoeven geen grote investeringen te doen en kunnen kijken of robotica binnen hun bedrijf past.
Doorgrond met zijn Robotti’s zaait met een Kverneland Optima-zaaimachine met een rijafstand van 50 en 75 centimeter. Deze machine kan volvelds in ruit of vierkant zaaien, waardoor het schoffelen gemakkelijker gaat.

Camera die onkruiddruk en gewasgroei in kaart brengt
Smart Agri Technology is bezig met het ontwikkelen van een camera die tijdens de teelt de onkruiddruk en groei van het gewas in kaart brengt. Andere camera’s houden de rij in de gaten. De robots gaan met schoffels door het gewas om het onkruidvrij te houden.
Smart Agri Technology bekijkt nog welke werkzaamheden de robots nog meer zelfstandig uit kunnen voeren en welke lichte machines voor de Robotti’s passend te maken zijn.
Sinds februari 2020 is Smart Agri Technology dealer van de producten van Robotti en Naïo Technologies (elektrisch aangedreven veldrobots) in Noord-Nederland. Dit in een samenwerking met mechanisatiebedrijf Abemec.

Of registreer je om te kunnen reageren.