Akkerbouw

Achtergrond

Droogte krijgt vat op graanmarkt

De problemen rond corona zijn nog lang niet weg, dat is één factor die speelt op de internationale graanmarkt. Verder begint droogte op te spelen.

De graanmarkt staat nog steeds onder invloed van corona, in die zin dat er nog goede vraag is naar tarwe. Op de termijnmarkt schurkt de tarweprijs tegen de grens van € 200 aan. Dat geldt althans voor het eerst aflopende (mei-)contract. De contracten voor latere levering (september en december) tenderen weliswaar positief, maar op een lager niveau, rond € 192,00.

Droogte in Noord-Europa

Daarnaast is nu het weer, in het bijzonder de vochthuishouding, van invloed. Het is droog in het noorden van Europa, meldt marktbureau Agritel. Dat baart de telers zorgen, niet alleen wat betreft de komende opbrengst van het wintergraan. Het heeft ook drukkende invloed op de ontkieming van het gezaaide zomergewas. De kwaliteit heeft er volgens de peilingen van FranceAgrimer al onder te lijden, met name de brouwgerst. In het zuiden van Rusland en in Oekraïne wordt wel wat regen verwacht, maar dat is van korte duur.

Franse export loopt goed

Al met al is de tarwemarkt nog vast gestemd. De export vanuit Frankrijk, dat recent 180.000 ton verkocht aan Egypte, loopt goed. De Verenigde Staten kunnen niet goed concurreren met de EU en de landen rond de Zwarte Zee. Rusland heeft echter de uitvoer beperkt. Naar verwachting is men half mei door het exportquotum tarwe heen en stopt dan de export tot aan het einde van het seizoen. Oekraïne exporteert nog volop tarwe, tot dusver 50% meer dan in het vorige boekjaar. Er is veel vraag naar tarwe. Topklanten zijn Egypte, Turkije en Spanje.

Maisprijs VS lijdt onder lage brandstofprijs

De maisprijs in de Verenigde Staten heeft zwaar te lijden onder de lage brandstofprijzen, die het rendement van de ethanolproductie drukken. Er wordt minimaal mais verwerkt, de ethanolproductie staat op het laagste punt sinds juni 2010, meldt Agritel.

Of registreer je om te kunnen reageren.