Akkerbouw

Achtergrond

Akkerbouwer Trouw: € 50 miljoen redelijke handreiking

Akkerbouwer Kees Trouw in Hellevoetsluis (Z-.H.) vindt de € 50 miljoen die het kabinet uittrekt voor steun aan fritesaardappeltelers een ‘redelijke handreiking’.

Voor wat hij nu weet van de compensatieregeling, komt de 40% van de aardappelprijs in de periode september 2019 tot en met februari 2020 neer op ongeveer 5 cent per kilo. “Dat is nog niet helft van mijn kostprijs tot nu toe.”

Nog 3.000 ton fritesaardappelen in bewaring

Trouw heeft nog 3.000 ton fritesaardappelen liggen. Daarmee is hij een van de naar schatting ruim 100 Nederlandse telers met nog meer dan 2.000 ton aardappelen in opslag. Het zijn aardappelen voor verwerker Farm Frites, bijna de buurman. Deels zijn het vrije aardappelen, deels op contract.

Het is de akkerbouwer nog niet helemaal duidelijk wat uiteindelijk zijn aardappelen van oogst 2019 gemiddeld gaan opbrengen.

In de aanvraag voor compensatie werd gesproken van maximaal € 100.000 per teler. Uitgaand van 5 cent per kilo zou dan maximaal 2.000 ton aardappelen worden vergoed.

“Is nou sprake van een compenatieregeling of een opkoopregeling om vrije aardappelen uit de markt te nemen. Als dan Farm Frites de gecontracteerde aardappelen nog kan afnemen ... Het is mij nu onduidelijk of die dan ook die aardappelen bij RVO kan aanmelden om ze van de markt te halen.”

Lees verder onder de foto.

Akkerbouwbedrijf Trouw heeft 3.000 ton Innovator- en Ramos-fritesaardappelen in voorraad. Van links naar rechts: Lars Trouw (24), Johan Trouw (25) en Kees Trouw (55). - Foto: Peter Roek
Akkerbouwbedrijf Trouw heeft 3.000 ton Innovator- en Ramos-fritesaardappelen in voorraad. Van links naar rechts: Lars Trouw (24), Johan Trouw (25) en Kees Trouw (55). - Foto: Peter Roek

Waarde vóór corona: € 450.000

Uitgaand van zijn contractprijs en de marktprijs net voor het begin van de coronacrisis, zouden de 3.000 ton in de schuur een waarde vertegenwoordigen van € 450.000.

Onduidelijk is nog of en in welke mate contractpartner Farm Frites nog aardappelen afneemt of vergoedt. Trouw denkt wel dat daar nog sprake van kan zijn.

Is het nog een optie om, nu door de droogte de vroege teelt maar moeizaam op gang komt, een deel van je contractaardappelen te bewaren tot augustus-september en ze dan te leveren? Misschien is er dan ineens vraag naar aardappelen van oude oogst?

“Interessante gedachte, Fabrieken vragen telers om vroege aardappelen niet te poten, geven daar zelfs vergoedingen voor. Maar om nou te gaan speculeren op krapte in augustus, lijkt me niet verstandig. De vrieshuizen zitten vol frites. Het lijkt me beter de markt zo goed mogelijk schoon te vegen, om volgend seizoen met een schone lei te kunnen beginnen.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.