Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Coronavirus maakt einde aan hoop van suikersector

De coronacrisis laat de hoop van de suikersector op betere tijden vervliegen. De sector heeft zware tijden achter de rug. Door het coronavirus gaat het opnieuw bergafwaarts.

Het jaar 2020 begon veelbelovend voor suikerproducenten en bietentelers in Europa, maar de crisis die de uitbraak van het coronavius veroorzaakt, heeft het vertrouwen in een herstel van de suikermarkt voorlopig om zeep geholpen. De suikerprijs staat op de termijnmarkt in Londen weer op hetzelfde niveau als vier maanden geleden.

Slagveld in Europese suikersector na afschaffing quotering

De suikersector heeft zware jaren achter de rug. Eind september 2017 werd de Europese marktordening voor suiker afgeschaft. Daarmee verdween de suikerquotering en produceerde de EU veel meer suiker dan ze nodig had. Ook buiten Europa werd toen meer suiker geproduceerd, vanwege de goede prijzen in de jaren daar voor. Gevolg hiervan was dat de suikerprijs in het najaar van 2017 begon te zakken. De daling duurde tot in september 2019.

De twee jaar van extreem lage prijzen veroorzaakte een slagveld in de Europese suikersector. Volgens de Europese Commissie heeft vrijwel geen suikerfabriek winst gedraaid. Ook de Nederlandse fabrikant Suiker Unie boekte in 2018 en 2019 verlies. Dat was nog niet eerder voorgekomen in de meer dan 100 jaar dat Suiker Unie bestaat. Veel Europese fabrikanten gaan reorganiseren. Er gaan zo’n acht suikerfabrieken dicht in de EU.

Meer suiker in ethanol, suikerprijs omhoog

Vorig jaar oktober gloorde langzamerhand wat hoop voor de suikersector. De productie in de wereld daalde vanwege de lage prijzen. En doordat de wereldeconomie goed draaide, werd olie duurder. Daardoor werd meer suiker verwerkt tot ethanol. Dat ondersteunde de suikerprijs extra.

In oktober 2019 noteerde het eerst aflopende termijncontract in Londen tussen $ 335 en $ 345 per ton. Eind 2019 was dat al gestegen naar $ 360. In 2020 begon de suikerprijs aan een stevige opmars en bereikte half februari zelfs even $ 450.

Daarna gooide het coronavirus roet in het eten. De suikerprijs daalde deze week

naar het laagste niveau in vier maanden op de termijnmarkt in Londen. De suikerprijs wordt omlaag gesleurd door de olieprijs.

Lage olieprijzen duwen prijs ethanol ook omlaag

Door de coronacrisis zakte de Brent-olieprijs deze week voor het eerst in vier jaar onder $ 30. Dat duwt ook de prijs van ethanol omlaag. Die bereikte woensdag 18 maart op de fysieke markt de laagste stand in zeker vijftien jaar. Op de Amerikaanse termijnmarkt zakte de prijs deze week zelfs onder $ 1 per gallon. Dat is de laagste termijnnotering ooit voor ethanol. Veel ethanol wordt uit suiker gemaakt, zoals in Brazilië. Suikerhandelaren vrezen dat Brazilië minder suiker gaat omzetten in ethanol. Dan gaat Brazilië meer suiker exporteren en dat drukt de suikerprijs omlaag.

Suikerconsumptie daalt vanwege stil gelegde horeca en evenementen

Er is nog een reden voor somberheid op de suikermarkt. De vraag vanuit consumentenproducten valt terug. Marktbureau Czarnikow verwacht, volgens nieuwssite Agrimoney, dit seizoen een daling van de suikerconsumptie van 2 miljoen ton. Dit komt doordat in heel veel landen horecagelegenheden zijn gesloten en evenementen niet doorgaan. Vanuit de consumenten is daardoor minder vraag naar suiker. Dit geeft nog eens extra druk op de suikerprijs, verwachten analisten.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als er duidelijk correlatie bestaat tussen olieprijs en suikerprijs zou het het overdenken waard zijn om als suiker / ethanol producenten samenwerking met de OPEC te zoeken. We hebben immers hetzelfde doel, "Hoge prijs voor brandstof".

 • Bertus Buizer

  Akkerbouwers kunnen beter groenten gaan telen in plaats van suikerbieten. Dat is beter voor zowel de boer als voor de consument. Nu vooral ook vanwege de heersende coronavirus pandemie. Suikerbieten dragen niet bij aan de voedselzekerheid.
  Lees ook (open URL): bit.ly/2QNBd3F
  .

 • willemsenG.

  Volgens mij snap jij het niet , wij als suikerbieten telers moeten aandelen hebben bij suiker unie ( de enige suiker verwerker in Nederland ) daar is een leveringsrecht ,maar ook een leveringsplicht! m.a.w. je kunt niet zo maar de suiker bieten uit je bouwplan halen om wat anders te telen ....trouwens groente telen .... de export staat stil dus er zal voldoende groente zijn .

 • trekker123

  Als we het hele areaal suikerbieten vervangen door groenten dan hebben de koeien in ieder geval genoeg te eten. Voor de menselijke consumptie is er groente genoeg beschikbaar.

 • arink

  Als de koeien genoeg zouden hebben, waarom importeren we dan zoveel veevoer?
  Suiker maakt meer slachtoffers dan corona.

 • trekker123

  Voor de koeien wordt maar weinig geïmporteerd. Wat ik bedoel te zeggen is dat er geen markt is voor een enorme uitbreiding in groententeelt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.