Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Avebe is geen overloopventiel fritesindustrie

Avebe-telers mogen zelf geen extra aardappelen aan Avebe leveren. De Avebe-telers willen niet financieel bloeden voor het aardappelenoverschot van de fritesaardappeltelers.

Avebe is geen overloopventiel van de fritesindustrie. Door de coronamaatregelen stagneerde de fritesconsumptie bij horeca en viel de export van frites nagenoeg stil. Diverse fritesfabrieken hebben de aardappelverwerking gestaakt en fritesaardappelen worden niet meer bij de telers opgehaald. BO Akkerbouw schat dat door deze maatregelen nu al zo’n 1 miljoen ton onverwerkte fritesaardappelen in de schuren liggen, waarvoor een andere bestemming moet worden gezocht.

Overtollige fritesaardappelen

Diverse fritestelers opperden op internetfora en in de media dat Avebe een aanzienlijk deel van die overtollige fritesaardappelen zou kunnen verwerken tot zetmeel, om zodoende de aardappelmarkt wat te ontlasten.

Vier redenen waarom overtollige fritesaardappelen verwerken tot zetmeel voor veel zetmeeltelers een no-go is:

 1. Avebe zelf heeft geen probleem. De verwerking draait gewoon door en alle vastgelegde aardappelen van de leden kan het concern volgens afspraak verwerken.
 2. De verwerkingscapaciteit van Avebe is al terug geschaald. Op dit moment draait alleen de fabriek in Gasselternijveen (Dr.) nog op driekwart capaciteit. Eind april wordt de campagne beëindigd. De fabriek in Ter Apelkanaal (Gr.) ligt al stil. Nu vindt daar het jaarlijks groot onderhoud plaats.
 3. Prijsbederf. Avebe kan momenteel goede prijzen voor aardappelzetmeel en -eiwit maken, omdat de zetmeelmarkt in evenwicht is. Zetmeel is lang bewaarbaar. Een grote hoeveelheid fritesaardappelen verwerken tot zetmeel leidt tot grote voorraden. Zuivelinterventie en lange opslag van melkpoeder enkele jaren terug heeft aangetoond dat grote voorraden lange tijd een prijsdrukkend effect hebben.
 4. De belangrijkste reden tot slot. Avebe is een coöperatie en heeft haar leden onlangs een brief gestuurd dat het niet meer aardappelen afneemt dan dat ze hebben aangemeld bij de najaarsinventarisatie. Ook telers die voor het tweede jaar op rij kampten met een misoogst door de droogte en zich daardoor op overmacht moesten beroepen, omdat ze niet aan hun leverplicht konden voldoen, mogen ook nu geen extra goedkope fritesaardappelen aankopen om alsnog aan hun leverplicht te voldoen. Extra verdiensten om de droogteschade enigszins te compenseren en alsnog de volleverpremie te innen, is dus voor hen niet aan de orde. Ook telers die zowel zetmeelaardappelen als fritesaardappelen telen, mogen niet alsnog hun box fritesaardappelen aan Avebe leveren. Zij moeten voor die box een andere bestemming zoeken, bijvoorbeeld in het voer of naar de vergister. Avebe houdt strikt vast aan de opgave bij de najaarsinventarisatie, bevestigen diverse Avebe-telers aan Boerderij. De betreffende telers hadden na ontvangst van de brief nogmaals bij Avebe gepolst of ze toch niet meer mochten leveren dan opgegeven bij de najaarsinventarisatie. Zij kregen nul op het rekest. Het zou daarom niet uit te leggen zijn richting de leden als Avebe ineens wel buiten de leden om grote hoeveelheden aardappelen van de fritesindustrie zou accepteren.
Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Alco

  Is de gangbare veehouderij wel voor o.a. de biologische.
  Het gaat erom dat je je eigen lijnen niet overvoerd.

 • veldzicht

  Gelukkig hebben we nog een flinke veehouderij waar we overtollige niet verkoopbare producten aan op kunnen voeren.Het mag dan niet veel opbrengen maar altijd nog beter dan naar de stort of vergister brengen wat meer kost.

 • ed12345

  een miljoen ton en hier in Belgie zal het niet veel beter zijn als veevoer kon toch wel eens wat erg zwaar op de maag komen te liggen

Of registreer je om te kunnen reageren.