Akkerbouw

Achtergrond

Spruitenprijs daalt aan einde van seizoen

Het spruitenseizoen loopt af. Er is nog genoeg aanbod, maar de vraag is matig.

Over de hele linie is het best een goed seizoen geweest. De opbrengsten waren in de reguliere teelt flink, 4 à 5 ton boven die van de vorige oogst.

Telersprijzen kenden vlak verloop

Financieel waren er weinig uitschieters. De telersprijzen kenden een vlak verloop, hangend rond gemiddeld € 0,50 per kilo. De gemiddelde gerealiseerde prijs op de veiling ZON was vanaf begin september tot en met de derde volle week van februari iets meer dan € 0,62 per kilo B-spruiten.

Flink oogstvolume en weinig uitval

De prijzen waren niet superslecht, maar vrij vlak en eigenlijk aan de krappe kant. Dankzij het flinke oogstvolume en weinig uitval komen de telers toch uit de kosten. De kilo’s hebben het ditmaal voor ze moeten doen.

Veel ‘plukbare’ dagen

Gunstige omstandigheden: toen de markt meer volume kon hebben kon de teler ook leveren. Het aantal ‘plukbare’ dagen was groot, met nauwelijks hinder van nachtvorst. “We konden ’s morgens bijna altijd vroeg beginnen”, aldus een teler. De stabiele en niet bijster hoge prijzen zijn toe te schrijven aan veel voorverkoop, bij vlot aanbod van spruiten.

Hoge temperatuur

De relatief (te) hoge temperatuur speelt nog steeds een rol, ook in de verkoop aan de consument. Het is net als met alle kookgroenten, het winterassortiment gaat nu moeizaam van de hand.

Prognose: prijs zakt weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.