Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkoolprijzen blijven erg laag

Te veel product van een matige kwaliteit doet de prijs geen goed.

Dat is nu aan de orde met witte- en rodekool, met prijzen die rond de 11 cent per kilo liggen. In het Duitse koolgebied Dithmarschen is de situatie vergelijkbaar.

Het lijkt erop dat het natte najaar voor sluitkool te veel van het goede is geweest, doordat het de productie op de valreep omhoog stuwde, maar ook doordat het afbreuk deed aan de kwaliteit.

Hoge temperaturen

Kool die ongekoeld bewaard werd, had daarnaast te lijden van hoge temperaturen. “Veel partijen zijn minder goed, die moeten versneld weg”, aldus een handelaar. “Januari is altijd wat minder, maar dit drukt de prijs nog extra.”

Christian Ufen, voorzitter van het Gemüsebauernverband, maakt een vergelijkbare analyse. Afhankelijk van de soort en sortering beweegt de prijsvorming tussen de 10 en 15 cent per kilo. Voor de industriematen (vanaf 3 kilo) blijft de vergoeding steken op 8 cent. “Van alle kool valt 70% in de grote maten, dat is het echte probleem. Voor de 30% aan kleinere maten is dat ook een kans: we hebben een maand nodig met een goede vraag, dan kan de prijs weer aantrekken.”

Grote voorraad kool in ongekoelde opslag

De ruime productie, in combinatie met de matige kwaliteit, heeft op de bedrijven geleid tot een bijzonder situatie, voegt Ufen toe. In vergelijking met de bewaarperiode 2017/2018 – na een zeer productief groeiseizoen – zit er nu minder kool in de koelcellen, maar is de voorraad in de ongekoelde opslag in Dithmarschen groter. Normaal bedraagt die hoeveelheid kool 20.000 tot 25.000 ton, dit jaar is dat 35.000 ton. “Dat is een recordhoeveelheid. In combinatie met het huidige, vochtige weertype, doet dat de kwaliteit ook geen goed.”

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.