Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

IGC: straks nog meer tarwe in de wereld

De wereld gaat volgend seizoen 2020-2021 een record aan tarwe oogsten.

De International Grains Council (IGC) schat de oogst op 769 miljoen ton. Dat is nog eens 6 miljoen ton meer dan dit seizoen. De schatting is gebaseerd op een gemiddeld groeiseizoen.

Meer tarwe op de akkers

De tarweproductie stijgt vooral omdat akkerbouwers wereldwijd meer tarwe telen, stelt de IGC in het maandelijks rapport over graan en soja. De organisatie van grote graan producerende en importerende landen verwacht een areaal van 221 miljoen hectare. Dat is 2% meer dan dit seizoen is geteeld.

Voorraad tarwe naar record

Door de grotere productie stijgt ook de tarwevoorraad naar een record. Een grote voorraad drukt normaal op de prijzen, maar de IGC verwacht dat niet bij tarwe. Dat komt omdat India en China weliswaar veel tarwe gaan oogsten, maar die landen hebben vrijwel alle tarwe nodig voor eigen gebruik. Daardoor zal het prijseffect op de wereldmarkt klein zijn, redeneert de IGC.

India kent een interventieprijs van $ 269 (€ 245) per ton tarwe

Hoge interventieprijs India stimuleert inzaai

Vooral India produceert steeds meer tarwe, schrijft de IGC in het rapport. Dat land haalde dit seizoen bijna 104 miljoen ton tarwe van de akkers. Dat is 2 keer zo veel als de Verenigde Staten. India is nu de derde tarweproducent in de wereld. India kent een interventieprijs van $ 269 (€ 245) per ton tarwe. Zo’n hoge prijs stimuleert de inzaai. In Nederland liggen de telersprijzen tussen € 180 en € 185.

EU verkoopt dit seizoen 31 miljoen ton tarwe

China is het één na grootste tarweland met een productie van 134 miljoen ton. De EU blijft met een productie van 156 miljoen ton tarwe verreweg de grootste producent. Daarvan wordt dit seizoen 31 miljoen ton verkocht aan andere landen. Rusland blijft volgens de IGC de grootste tarwe exporteur. Dat land verkoopt dit seizoen 34 miljoen ton tarwe aan andere landen.

Areaal mais groeit 1%

Bij mais verwacht het IGC voor het nieuwe seizoen 2020-2021 een kleine groei van het areaal in de wereld met 1%. Bij gerst voorziet de graanraad een krimp van 1% vanwege de lage prijzen van dit seizoen. Het areaal sojabonen kan 4% groeien. Het IGC doet nog geen voorspelling over de productie van mais, gerst en soja, omdat die gewassen in het voorjaar worden gezaaid (behalve wintergerst).

Laatste reacties

  • farmerbn

    Frankrijk heeft veel minder ingezaaid en zal lagere hectare opbrengsten krijgen door de vele regen.

  • trekker123

    Wie nu al op een procent nauwkeurig weet hoeveel mais er volgend jaar komt, met bijbehorende prijs kan op de termijnmarkt slapend rijk worden! In NL weten we in september nog maar nauwelijks hoe groot het areaal geweest is, maar er zijn er ook die de opbrengst al weten voor er gezaaid is! Dan kun je jezelf echt wel een specialist noemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.