Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt is afwachtend

De graanmarkten zijn iets positiever gestemd dan de voorgaande week. De Franse tarwe-export loopt vlot. Ongerustheid over de invloed van de uitbraak van het coronavirus is echter nog lang niet voorbij.

Op de termijnmarkt in Parijs krabbelde de tarweprijs eind vorige week weer op na een kleine dip. Het peil klimt geleidelijk weer op, richting € 194 per ton voor het contract maart 2020. De maisprijs verloor vorige week ongeveer een euro per ton, maar de druk is hier niet bijzonder groot. Tarwe kan nog blijven stijgen, mais is veeleer stabiel. Dat is ook het beeld in Chicago. Op de fysieke markten stonden vorige week de prijzen voor zowel tarwe als mais wat onder druk, maar grote klappen vallen er niet.

Lees verder onder de grafiek.

Wasde-rapportage

Op de maandag was de (termijn-) markt in de Verenigde Staten (VS) rustig, in afwachting van de te verschijnen nieuwe Wasde-rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie, over de agrarische markten wereldwijd en in de VS.

Er is op de graanmarkten uiteraard enige invloed van de zich vooral in China uitbreidende besmettingen met het coronavirus. Men is als de dood dat dit probleem de Chinese economie, die nu al op een laag pitje staat, een zware slag zal toebrengen en daarmee de economische groei wereldwijd. Dat laatste is een angstscenario, waar vooral de voor emotie gevoelige termijnmarkten effect kunnen ondervinden. Er is ook grote zorg over de mate waarin China de afspraken in het recente handelsakkoord met de Verenigde Staten kan en wil nakomen.

Lees verder onder de grafiek.

Frankrijk

Frankrijk is met tarwe nog steeds concurrerend op de wereldmarkt, meldt bureau Agritel, vooral ten opzichte van de landen rond de Zwarte Zee. In december heeft Frankrijk 1,2 miljoen ton zachte tarwe geleverd buiten de EU, het grootste exportvolume per maand sinds de start van het lopende seizoen. Algerije was in december de belangrijkste bestemming, daarna volgde China. Er zijn vorige week ook vrachten geleverd aan China, meldt Agritel.

Eén reactie

  • farmerbn

    Voor de komende oogst komt er weinig graan uit Frankrijk. Zeker in Noord én West Frankrijk is er zeer weinig ingezaaid en is de wel ingezaaide veel verzopen. Hierdoor komt er ook een groot tekort aan stro.

Of registreer je om te kunnen reageren.