Akkerbouw

Achtergrond

Meer aardappelen op langere termijn verkocht

De verwerkende industrie draait voornamelijk op contracten. Er worden wel aardappelen verkocht, maar voornamelijk voor op de langere termijn.

Er worden wel aardappelen verkocht, maar voornamelijk voor op de langere termijn. Innovators zijn voor ruim € 20 per 100 kilo verkocht voor levering in mei. Deze transacties dingen echter niet mee voor de notering van PotatoNL, want in het protocol staat dat levering binnen één maand na het afsluiten van de verkoopovereenkomst moet plaatsvinden.

PotatoNL iets hoger

PotatoNL noteert maandag 20 januari iets hoger, op € 14 tot € 17 per 100 kilo (plus € 0,50) voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1).

De interesse vanuit de industrie in aardappelen is er zeker. Vorige week werden verschillende tenders uitgeschreven. Er kon ingeschreven worden voor Fontanes levering eind april op € 17 per 100 kilo en voor Markies, levering medio juni, op € 22 per 100 kilo.

Hogere prijzen

De buitenlandse noteringen zijn vorige week wat gestegen. Dat was terug te zien in de cashsettlementprijs, die op donderdag 16 januari met 40 cent steeg naar € 14,90 per 100 kilo.

De Franse inbreng ging € 1 omhoog (€ 14,72). De Belgische inbreng steeg medio januari met 58 cent naar € 14,51. De Duitse inbreng steeg minimaal met 2 cent naar € 14,56 en de Nederlandse inbreng staat al weken op een hoger niveau (€ 15,96). Deze inbreng bleef vorige week gelijk.

Belgapom onveranderd

Afgelopen vrijdag bleven de verschillende fritesgeschikte noteringen (Bintje, Challenger en Fontane) van het Belgische Belgapom gelijk. Dit nadat 10 januari voor Fontanes een stapje omhoog werd gezet naar € 14 per 100 kilo.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.