Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Bietenteelt op langere termijn weer lucratief

Marktanalisten verwachten dat suiker volgend seizoen veel duurder wordt.

Voor dit lopende seizoen 2019-2020 zijn ze gematigd optimistisch. Dat is goed nieuws voor de bietentelers, want duurdere suiker duwt de bietenprijs omhoog.

Suiker werd in kalenderjaar 2019 al flink duurder op de termijnmarkten in New York en Londen. De termijnmarkt in New York (ruwe suiker) liet vorig jaar een prijsstijging zien van 12%. Op de termijnmarkt in Londen (witsuiker) steeg de suikerprijs met 8%. De voorgaande 2 jaren werd suiker juist veel goedkoper door overproductie. Suiker werd in 2017 in Londen 25% goedkoper. In 2018 bedroeg de daling 16%.

Lees verder onder de grafiek.

Suikertekort

De marktanalisten schrijven de prijsstijging in seizoen 2019-2020 toe aan het suikertekort. De wereld verbruikt meer suiker dan wordt geproduceerd. De meeste analisten schatten het tekort op meer dan 7 miljoen ton, op een jaarlijks verbruik van nog geen 180 miljoen ton. Bovendien verwerkt Brazilië steeds meer suiker tot ethanol voor bijmenging in de brandstof, waardoor deze suiker van de markt verdwijnt. Dat drijft de prijs omhoog op de wereldmarkt.

Grote voorraden suiker

Toch blijft de prijsstijging dit seizoen klein, verwachten de marktbureaus. Dat blijkt uit een inventarisatie van nieuwssite Agrimoney. De wereld heeft namelijk 2 jaar achter elkaar veel meer suiker geproduceerd dan verbruikt, waardoor grote voorraden zijn ontstaan. Dat beperkt voorlopig de ruimte voor een prijsstijging, want suiker is lang houdbaar.

International Sugar Organization

Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten veel positiever voor de bietentelers. De International Sugar Organization (ISO) verwacht ook voor seizoen 2020-2021 een suikertekort en wel van 3,5 miljoen ton. Als dat uitkomt dan zijn de overschotten uit 2017-2018 en 2018-2019 weer van de suikermarkt verdwenen. In seizoen 2016-2017 was suiker in Londen gemiddeld 41% duurder dan het afgelopen kalenderjaar. Daarom verwachten analisten dat suiker pas volgend seizoen veel duurder wordt.

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in

Boerderij Marktprijzen

Eén reactie

  • agratax(1)

    Zou de boer dan toch beter worden van Biobrandstof? Het is te hopen voor de landbouw. Dit zal ten koste gaan van de armen op deze aarde, die nu al te weinig te eten hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.