Akkerbouw

Achtergrond

Voldoende prei, prijsverloop grillig

Ten opzichte van 2018 blijft de prijsvorming voor prei sinds half augustus dit jaar achter. De verklaring is logisch, er is meer prei voorhanden dan vorig jaar. Dat zal voor de komende periode niet veranderen en dat schept de verwachting dat ook de prijsvorming niet wezenlijk zal veranderen

Sinds een maand is de prijsvorming voor prei in België redelijk stabiel, met prijzen tussen 40 en 60 cent per kilo. Deze week is dat niet anders met prijzen die bij REO Veiling voor de sortering 3-4 FLDW licht oplopen van 42 cent op 20 september naar 53 cent op 25 september. Bij BelOrta steeg de prijs voor de sortering 3-4 E MH van 47 op 20 september naar 60 cent op 25 september.

In Nederland is het patroon wat grilliger, vooral omdat de vraag wisselender is. Bij ZON fruit & vegetables schommelt de prijs voor de sortering Lang Wit sinds de laatste week van augustus tussen 33 en 72 cent per kilo. Bij The Greenery zit dat tussen de 27 en 56 cent. Het prijsverloop met pieken en dalen is op beide veilingen vergelijkbaar, bij ZON worden iets betere prijzen gerealiseerd dan bij The Greenery.

Groothandelsprijzen in VK

Uit de groothandelsprijzen in het Verenigd Koninkrijk valt af te leiden dat daar sprake is van een vragende preimarkt. Begin mei werd € 1,21 per kilo betaald, in de maanden daarvoor lag het prijsniveau hoger. Wel was sprake van een dalende trend sinds half september 2018, toen de prijs op € 1,71 zat. Dit jaar piekt de prijs op € 2,02 begin juli, daarna is sprake van een geleidelijk dalende trend naar € 1,40 eind augustus. Overigens ligt komt prijsniveau sinds februari 2017 niet onder € 1 per kilo en ligt het tussen februari 2017 en februari 2018 tussen € 1 en € 1,50. Tussen mei 2018 en mei 2019 € 1,15 en € 1,71; grofweg schommelend rond de € 1,50.

Er is meer prei voorhanden dan vorig jaar, dat zet druk op de prijzen. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Er is meer prei voorhanden dan vorig jaar, dat zet druk op de prijzen. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Prijzen in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten werd vorige week volgens het BLE gemiddeld 98 cent betaald voor prei uit Duitsland en België. De week daarvoor was € 1 voor Duitse en € 1,03 voor Belgische prei. In de loop van een maand zakte de gemiddelde prijs, in week 34 werd voor Duitse prei gemiddeld € 1,08 en voor Belgische € 1,21 betaald.

Prijzen in supermarkten

Albert Heijn vraagt deze week 59 cent voor een prei, dat is 4 cent meer dan in de eerste week van september. In de eerste week van augustus werd ook 59 cent gevraagd. Bij Jumbo is de prijs gezakt van 55 cent naar 49 cent. Bij Plus is de prei ‘altijd laagblijver’ met eveneens 49 cent. Bij de genoemde eerdere peildata was die prijs 59 cent, dus ‘altijd laagblijver’ betekent niet dat er sprake is van een vaste prijs.

Prognose: Stabiele aanvoer en prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.