Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Seizoensmatig zwakke tarweprijs

De graanprijzen blijven zakken, zowel van mais als tarwe. De maisprijs heeft hinder van politieke strubbelingen, tarwe verliest vooral aan waarde door ruim voldoende aanbod.

De tarweprijs staat onder druk op de wereldmarkt. Dat komt vooral door de normale toename van de beschikbare hoeveelheden in de oogstperiode, dit ondanks de minder gunstige omstandigheden op het noordelijk halfrond, meldt RVO.nl. In Noord-Amerika werken de weersomstandigheden tegen. Dat geldt voor zowel Canada (koud en nat) als de VS (naweeën van een erg natte zomer), waar de oogst achter ligt ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In Australië gaat droogte de oogstopbrengst drukken, in Argentinië is er afwaardering van de kwaliteit van het gewas.

Oogstverwachtingen naar boven bijgesteld

De International Grains Council heeft de prognose voor de wereldtarweoogst seizoen 2019-’20 licht verhoogd, naar 764,1 miljoen ton. Dat is 4% meer dan vorig jaar. De EU, VS en Argentinië boeken groei. De Russische tarweoogst komt uit op 73,7 miljoen ton, ofwel 3% meer dan vorig seizoen. De concurrentie van de landen rond de Zwarte zee is flink voor Frankrijk, al is de tarwe-export in juli 8% beter geweest dan vorig jaar. Saoedi-Arabië accepteert voor het eerste ook tarwe uit deze regio, meldt Agritel.

Maisprijs onder druk mede doordat oogstverwachtingen beter zijn

De maisprijs is wereldwijd met ongeveer 20% gezakt sinds begin juli. De prijs staat nog steeds onder druk. Vooral de VS heeft problemen met de afzet, terwijl de maisoogst volgens prognose beter zal uitpakken dan tot nog toe gedacht. Volgens IGC-raming komt deze uit op 341,5 miljoen ton, tegen 366,3 miljoen ton vorig jaar.

Telers dringen erop aan dat de overheid de productie van ethanol gaat stimuleren. Verder zou het helpen als de controverse over de onderlinge handel tussen de VS en China tot een oplossing zou komen, maar dat lijkt voorlopig ijdele hoop. De export van Amerikaanse mais en soja naar China ligt in de lappenmand. Brazilië exporteert juist bijzonder goed.

De markt wacht met spanning het nieuwe Wasde-maandrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA af, dat donderdag 12 september weer een beeld geeft van vraag en aanbod op de agrarische wereldmarkten.

Eén reactie

  • mooi nieuws topoogsten en steeds lagere prijzen...

Of registreer je om te kunnen reageren.