Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijzen aardappelen beginnen op lager niveau

De hectareopbrengsten van aardappelen liggen dit jaar 5% lager dan het 5-jarig gemiddelde, maar fors hoger dan in 2018. Het areaal is ook gegroeid.

De aardappelen hebben deze zomer – net als in 2018 – een flinke knauw van de hitte en droogte gehad, maar augustus heeft op veel plekken voor verlichting gezorgd. Teeltexperts schatten de totale aardappelopbrengst nu zo’n 5% lager in dan het 5-jarig gemiddelde. Ter vergelijking: in 2018 bleef de opbrengst wel een kwart achter bij het 5-jarig gemiddelde.

De eerste proefrooiing van VTA correspondeert niet helemaal met dat beeld. De telersorganisatie noteerde begin september een gemiddelde hectareopbrengst van 46,8 ton. Dat was weliswaar fors meer dan vorig jaar (36,4 ton), maar het was ook meer dan het 5-jarig-gemiddelde van 43,1 ton. Teeltexperts in Zuidwest-Nederland en Flevoland noemen die plus optimistisch.

Lees verder onder de grafiek.

Groter areaal consumptieaardappelen

Feit is dat het weer van de laatste weken – met uitzondering van één hete periode – de opbrengsten goed hebben gedaan. Er is een flinke inhaalslag gemaakt. Al zijn er in vergelijking met vorig jaar op perceelsniveau grotere verschillen. De inhaalslag komt bovenop het feit dat er sowieso meer aardappelen zijn. Het Nederlandse areaal consumptieaardappelen steeg dit jaar met 4% tot bijna 80.000 hectare (bron: CBS).

Aardappelprijzen

Met fors hogere opbrengsten dan vorig jaar en een groter areaal lijkt de toon gezet voor lagere prijzen. Dat valt nog enigszins mee. Op de aardappeltermijnmarkt van Leipzig schommelt de notering rond € 14 waar dit vorig jaar € 16 per 100 kilo was (contract voor april 2020).

Lees verder onder de grafiek.

Tekort aardappelen in Polen

Die prijzen kunnen op langere termijn gaan stijgen. Er liggen exportkansen in het oosten van Europa, vooral in Polen. Daar zijn flinke tekorten ontstaan door de droogte.

Qua kwaliteit lijken de aardappelen het dit jaar redelijk goed te doen. Er is nagenoeg geen phytophthora en er is weinig rot. Het grootste aandachtspunt lijkt doorwas te zijn. In Flevoland valt ook de fijnere sortering op.

Prognose: stabiel.

Eén reactie

  • info36

    Die VTA mogen ze van mij opheffen. Wat een dommigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.