Akkerbouw

Achtergrond

Ondanks ‘zomer’ goede vraag naar spruiten

Ondanks de aanhoudend aangename temperaturen is de vraag naar spruiten in pakweg de eerste maand van het nieuwe seizoen goed geweest.

Dat ging gepaard met prijzen die tot tevredenheid stemmen, in het begin van het seizoen rond de euro per kilo, momenteel rond 70 cent.

Spruiten in de actie bij supermarkten

Opmerkelijk genoeg liggen (of lagen) de spruiten bij enkele supermarkten ook al in de actie. Plus heeft deze week een actieweek met 500 gram ongeschoonde spruiten van € 1,29 voor 99 cent. Tussen 21 augustus en 10 september liep er bij Jumbo al een actie met spruiten. Bij aankoop van 2 zakken van 350 gram kostten 700 gram geschoonde spruiten € 3 (€ 4,28 per kilo). Voor één zak geschoonde van 350 gram rekende Jumbo € 1,94. Ongeschoond kosten de spruiten bij Jumbo € 1,20 voor 500 gram. Bij Albert Heijn geen acties, daar kosten ongeschoonde spruiten deze week € 1,29 voor 500 gram (€ 2,58 per kilo) en geschoonde € 1,99 voor 350 gram (€ 5,69 per kilo).

Telers tevreden met rond € 1 per kilo

Dat soort prijzen per kilo is voor telers niet weggelegd, maar die tonen zich wel tevreden met een prijsniveau van rond € 1 per kilo bij de start van het seizoen begin augustus. In de loop van een maand zakte het prijsniveau weliswaar geleidelijk tot het huidige niveau van rond 70 cent voor de A- en B-sortering. Voor de D-sortering worden hogere prijzen betaald.

Bij ZON fruit & vegetables startte het spruitenseizoen op 26 augustus; bij The Greenery worden sinds vorige week donderdag A-spruiten voor de klok gezet. Het prijsniveau startte daar rond 85 cent en zakte naar rond 70 cent deze week. Voor D-spruiten wordt gemiddeld iets meer dan 80 cent betaald. Op 2 september werd bij ZON voor de klok 90 cent betaald en in de loop van een week was sprake van een geleidelijk licht dalende prijstrend tot het niveau van deze week van eveneens 70 cent. Voor D-spruiten werd woensdag € 1,30 afgedrukt.

Prijsvorming moeizamer door zomerse temperaturen

Door de aanhoudende vrij zomerse temperaturen overdag van rond 20 graden, is de verwachting dat de prijsvorming even wat moeizamer zal verlopen. Dat zal zeker gelden voor de wat fijnere sorteringen. De ontwikkelingen op de iets langere termijn zijn lastig voorspelbaar, dat zal mede afhangen van het verdere weersverloop en de ontwikkelingen op gebied van export.

Prognose: iets lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.