Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Machines kijken en veel contacten leggen

Op 4 en 5 september is in Kain (B.) de jaarlijkse aardappelbeurs Potato Europe gehouden. Een nieuwe aardappelrooier en de Europese introductie van microknollen waren de belangrijkste noviteiten.

Het stoof de eerste dag ’s ochtends flink tijdens de rooidemo op Potato Europe, ’s middags na de regen niet meer. De droogte bleef ondanks de regenbui wel gesprek van de dag, want de aardappelopbrengst van het rooiperceel hield niet over. Potato Europe is vooral een netwerkbeurs. Omdat de Agritechnica aanstaande is, toonden de fabrikanten geen grote verrassende noviteiten. Aardappelrooierfabrikant Ropa uitgezonderd. Zij toonde een nieuw type getrokken bunkerrooier, de Keiler 2L Classic. Deze is minder geavanceerd dan de Keiler 2 en circa 10% goedkoper. De Keiler 2 is eigenlijk te geavanceerd en heeft meer reinigend vermogen dan nodig is voor de zandgronden.

Bezoekers van Potato Europe editie 2019 nemen de tijd om de gedemonstreerde machines goed te belijken. - Foto's: Henk Riswick
Bezoekers van Potato Europe editie 2019 nemen de tijd om de gedemonstreerde machines goed te belijken. - Foto's: Henk Riswick

Kleine aanpassingen

De andere fabrikanten hielden het bij verhoudingsgewijs kleine aanpassingen. Zo toonde AVR een nieuwe uienbek en was hun Ceres-pootmachine Isobus-geschikt gemaakt. Dewulf-Miedema en Bijlsma Hercules hebben een nieuwe optie op hun stortbakken. De kunststof reinigingsrollen kunnen korte tijd een extra hoog toerental draaien, zodat aangekoekte klei eraf slingert.

Dewulf MH 241 Clean-Boost

De MH-stortbakken van Dewulf-Miedema kunnen voortaan uitgerust worden met Clean-Boost. Met deze optie kan de snelheid van de elektrisch aangedreven polyurethaanrollen kortstondig worden verhoogd naar 1.400 toeren per minuut om ze te ontdoen van aanklevende grond en zo de reinigingscapaciteit optimaal te houden. De Smart-Pin, de bewegende stalen vinger die de stalen spiraalrollen reinigt, is namelijk niet geschikt om de kunststofrollen te reinigen. De optie Clean-Boost kost circa € 5.000.

Machines kijken en veel contacten leggen

Microknollen

Een noviteit die voor het eerst in Europa gepresenteerd is, is een nieuwe methode om basispootgoed te produceren. Het van oorsprong Koreaanse bedrijf E Green Global (EGG) ontwikkelde een systeem om pootaardappelen te vermeerderen met microknollen. De basis voor de productie is hetzelfde als voor de productie van miniknollen, namelijk vitroplantjes afkomstig van geselecteerde aardappelknollen.

Het Koreaanse E Green Global introduceert een nieuwe manier om snel gezond pootgoed te produceren; in het laboratorium opgekweekte micro knollen met de kracht van een grote aardappel.
Het Koreaanse E Green Global introduceert een nieuwe manier om snel gezond pootgoed te produceren; in het laboratorium opgekweekte micro knollen met de kracht van een grote aardappel.

De microknollen worden volgens EGG-directeur Europa Epi Postma met een geheim procedé in een laboratorium geproduceerd. De knolletjes zijn 1 centimeter groot en wegen 1 gram. In Korea, China, Canada en de Verenigde Staten wordt dit systeem al in de praktijk op grotere schaal toegepast. De bedoeling is om het systeem in 2020 in Europa te introduceren.

Sneller

Een voordeel ten opzichte van miniknollen is volgens Postma dat het sneller gaat dan pootgoedvermeerdering via miniknollen. Het eerste jaar geven de microknollen al een volledige aardappelopbrengst. Net als bij miniknollen kunnen van ieder aardappelras microknollen geproduceerd worden. Microknollen kunnen met een precisiezaaimachine gezaaid worden, maar verder is de teelt gelijk aan die van miniknollen.

Ook in België is het gebruik van diquat, de werkzame stof van Reglone, voor de loofdoding van aardappelen volgend jaar verboden. Middelenproducent Belchim liet in demo’s meerdere alternatieve spuitschema’s zien. Gozai wordt in Nederland door Certis onder de naam Quickdown vermarkt.
Ook in België is het gebruik van diquat, de werkzame stof van Reglone, voor de loofdoding van aardappelen volgend jaar verboden. Middelenproducent Belchim liet in demo’s meerdere alternatieve spuitschema’s zien. Gozai wordt in Nederland door Certis onder de naam Quickdown vermarkt.

Aaltjesscan

Ook in België rukken schadelijke aaltjes op. Het Belgische onderzoeksinstituut ILVO ontwikkelt daarom binnen het project Nema Sensing een aaltjesscan voor aardappelen om snel inzicht te krijgen in de kwaliteit van een partij aardappelen. Het eerste deel van het onderzoek is gericht op het scannen van knollen met infraroodcamera’s op de aanwezigheid van aaltjes. Daarnaast wordt onderzocht of in het veld via het blad met infrarood onderscheid gemaakt kan worden tussen droogteschade en aaltjesschade. Zo kunnen kleine haarden snel opgespoord worden voordat het hele perceel onder zit.


 • De Duitse aardappelfabrikant toonde een nulserie Keiler 2L Classic. Kort gezegd, een wat vereenvoudigde Keiler 2. In de basis is de Keiler 2L Classic gelijk aan Keiler 2, dus zelfde afmetingen, hydraulisch uitschuifbare as en hydraulisch aangedreven rooi- en zeefmatten. De Keiler 2L Classic heeft echter 2 zeefbanden, terwijl de Keiler 2 er 4 heeft, en standaard een vingerkam.

  De Duitse aardappelfabrikant toonde een nulserie Keiler 2L Classic. Kort gezegd, een wat vereenvoudigde Keiler 2. In de basis is de Keiler 2L Classic gelijk aan Keiler 2, dus zelfde afmetingen, hydraulisch uitschuifbare as en hydraulisch aangedreven rooi- en zeefmatten. De Keiler 2L Classic heeft echter 2 zeefbanden, terwijl de Keiler 2 er 4 heeft, en standaard een vingerkam.

 • De Franse kistenfabrikant Barbarie liet een prototype zien van een opvouwbare houten kist voor aardappelen. Volgens exportmanager Herbert Meijer is er een patent verleend op de constructie. De opvouwbare kist is ook leverbaar in de voor Nederland gebruikelijke maat.

  De Franse kistenfabrikant Barbarie liet een prototype zien van een opvouwbare houten kist voor aardappelen. Volgens exportmanager Herbert Meijer is er een patent verleend op de constructie. De opvouwbare kist is ook leverbaar in de voor Nederland gebruikelijke maat.

 • Bijlsma Hercules heeft net als Dewulf ook een Clean-Boost ontwikkeld. Bij Bijlsma Hercules heeft de optie echter geen blitse naam, maar wordt het gewoon PU-rollenreiniging genoemd. Het toerental wordt korte tijd verhoogd naar 1.000 toeren per minuut. Verschil met de concurrentie is dat bij Bijlsma Hercules de rollen achteruit draaien.

  Bijlsma Hercules heeft net als Dewulf ook een Clean-Boost ontwikkeld. Bij Bijlsma Hercules heeft de optie echter geen blitse naam, maar wordt het gewoon PU-rollenreiniging genoemd. Het toerental wordt korte tijd verhoogd naar 1.000 toeren per minuut. Verschil met de concurrentie is dat bij Bijlsma Hercules de rollen achteruit draaien.

 • Bij Grimme geen noviteiten op de stand. Nieuws wordt bewaard voor de Agritechnica. Wel aandacht op de Belgische Grimme-stand voor de GH eco. Dit is een messenschoffel-aanaarder. In het Nederlandse zetmeelgebied wordt dit principe van rug afkrabben en weer opbouwen veel toegepast, vaak met Zibo-machines. Tot voor kort was er in Beglië voor deze wijze van onkruidbestrijding geen enkele interesse, maar nu chemische onkruidbestrijding steeds meer onder druk komt te staan, groeit de animo. Grimme heeft er inmiddels in België 4 verkocht, en er lopen aanvragen voor nog meer machines.

  Bij Grimme geen noviteiten op de stand. Nieuws wordt bewaard voor de Agritechnica. Wel aandacht op de Belgische Grimme-stand voor de GH eco. Dit is een messenschoffel-aanaarder. In het Nederlandse zetmeelgebied wordt dit principe van rug afkrabben en weer opbouwen veel toegepast, vaak met Zibo-machines. Tot voor kort was er in Beglië voor deze wijze van onkruidbestrijding geen enkele interesse, maar nu chemische onkruidbestrijding steeds meer onder druk komt te staan, groeit de animo. Grimme heeft er inmiddels in België 4 verkocht, en er lopen aanvragen voor nog meer machines.

AVR Ceres 450 op Isobus

De Ceres 450-pootmachine van AVR kan voortaan Isobus aangestuurd worden. Echter, bediening kan alleen via de AVR-terminal, niet via de trekkerterminal. Door de pootmachine Isobus-geschikt te maken, kunnen 7 functies via gps worden aangestuurd. Voorheen waren dat er maar 2. Dus bijvoorbeeld op geren rij-afhankelijk pootelementen in- en uitschakelen, variabele pootafstand, in- en uitschakelen kunstmest en granulaatstrooier, et cetera. En het inladen van taakkaarten is mogelijk.

Machines kijken en veel contacten leggen

Medeauteur: Martijn Knuivers

Eén reactie

 • agratax(1)

  Begin 2000 was Twechnituber, Australie reeds op de markt met deze teeltmethode. Ik heb in Iran deze teelt mogen begeleiden in 2005 tot de geldkraan dicht ging van wege prioriteit Kernfusie en geen landbouw. Voor meer info hierover lees mijn blog; <> en anderen. Dat we nu pas in Europa wakker worden verbaast me want een groot deel van de "ontwikkelingslanden" hebben de microknol al jaren als startpunt voor hun aardappelteelt. Ze besparen hiermee op pootgoed kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.