Akkerbouw

Achtergrond

EU verwacht minder koolzaad

Voor koolzaad blijft het tekort aan neerslag in Frankrijk lastig.

Er zijn toenemende zorgen over de aanplant van koolzaad met het risico dat het areaal volgend seizoen wederom lager uitvalt. In 2019 kromp het areaal van EU-15 al 11% ten opzichte van het voorgaande oogstjaar naar 5.372.000 hectare. De krimp kwam in 2019 grotendeels door kleinere aanplant van koolzaad in Frankrijk. In de Benelux nam het koolzaadareaal in 2019 juist iets toe.

Niet alleen in de EU is het droog. Een paar weken voor de oogst in Australië lijken de droge omstandigheden voor een kleinere opbrengst te zorgen. Desondanks staat er druk op de koolzaadprijzen op de internationale markten. Dat komt omdat de Canadese voorraden groter zijn dan verwacht op het moment dat de oogstwerkzaamheden starten. De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs stijgt niet verder en staat 9 september op € 382,75 per ton.

Druk blijft op soja

De gewascondities voor sojabonen in de Verenigde Staten drukt de prijs van sojabonen. De prijs voor sojabonen van het november-contract daalde 9 september gedurende de handelsdag naar een nieuw dieptepunt, maar herstelde zich en eindigde de dag op hetzelfde niveau als de voorgaande handelsdag. De notering voor sojabonen bleef uiteindelijk dus stabiel op $ 857,75 per ton (€ 748). Ook de gunstige temperaturen zorgen voor prijsdruk op de termijnmarkt in Chicago. Verder blijft er spanning op de markt door het voortdurende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Prognose: prijsdruk oliezaden

Of registreer je om te kunnen reageren.