Akkerbouw

Achtergrond

Duurdere tarwe in een weermarkt

De Franse tarweoogst is door het Franse ministerie van landbouw naar boven bijgesteld van 38,2 miljoen ton naar 39,5 miljoen ton.

Voor mais daalt de oogst ten opzichte van vorige maand van 13,1 miljoen ton naar 12,8 miljoen ton. De tarweopbrengsten vallen niet overal in de wereld hoger uit. Integendeel, op het zuidelijk halfrond (Australië en Argentinië) is het erg droog en daar hebben de gewassen flink onder te lijden. De internationale tarwenoteringen worden daardoor ondersteund. Op de termijnmarkt in Parijs laat de tarwenotering een opwaartse beweging zien. De notering voor het decembercontract stond 10 september met € 170 per ton weer op hetzelfde niveau als eind augustus. Maar het aanbod blijft ruim, waardoor de tarweprijs zwak blijft.

Tarwenotering stijgt

De afgelopen weken zat de tarwenotering in een neerwaartse trend. Handelaren zijn daardoor nog steeds voorzichtig, omdat deze eerste berichtgevingen te pril zijn voor een kentering in de markt. Verder kijkt de markt uit naar het volgende Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) dat eind deze week verschijnt.

Amerikaanse gewassen

De Amerikaanse gewassen staan er minder goed voor, waardoor de noteringen op de internationale termijnmarkten omhoog bewegen. De mais is minder ontwikkeld dan een jaar geleden. Hierdoor wordt de maisnotering op de termijnmarkt in Chicago ondersteund. Verder lijkt het erop dat China toenadering zoekt tot de Verenigde Staten door een bericht dat China bereid is meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. De hoop naar een handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten stemt de agrarische markten positiever.

Prognose: lichte opwaartse prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.