Akkerbouw

Achtergrond

Weinig handel bij lage tarweprijzen

Er is een flinke tik uitgedeeld op de internationale markten. Dat is terug te zien in de voertarwe notering op de graanbeurs in Groningen.

Voor voertarwe daalde de notering eerder deze week met € 1 naar € 164 per ton. De notering daalt niet zozeer omdat er veel handel voor lagere prijzen is gedaan, maar omdat biedingen op een lager prijsniveau plaatsvinden. Kopers refereren aan de invloeden van de internationale prijsdalingen, maar telers willen niet verkopen. De oogstwerkzaamheden zijn nog bezig en voor deze prijzen rijden telers de granen liever in de schuur. De tussenhandel is voorzichtig omdat vorig jaar, met name in de tweede helft van het seizoen, geld is verloren. De verwachting was dat prijzen toen zouden stijgen, maar dat gebeurde niet en aankopen was daardoor lastig. Nederlandse en Duitse graanhandelaren wachten rustig af met de hoop dat de prijzen weer aantrekken.

Waarde van de euro

Andere factoren konden de dalende Europese graanprijzen niet ondersteunen. De waarde van de euro is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is gunstig voor de afzet van granen buiten de EU, omdat Europese granen dan goedkoper worden op de wereldmarkt. Maar het lagere niveau van de euro ondersteunde de graanprijzen niet, welke dalen na het verschijnen van het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Daarin gaat het USDA uit van een veel groter maisareaal dan eerder van werd uitgegaan en dat drukt flink op de markt.

Forse dalingen

De maisprijs in Chicago krijgt de grootste klap en trekt de Europese prijzen mee omlaag. Het eerst aflopende contract voor mais op de termijnmarkt in Parijs zakt naar hetzelfde niveau van begin juni; € 167,75 per ton. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs zakte dinsdag naar € 166,25 per ton voor het september-contract. De daling is fors. De tarwenotering voor het eerst aflopende contract stond eind april 2018 voor het laatst op ditzelfde niveau.

Prognose: graanprijzen onder druk.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.