Akkerbouw

Achtergrond

‘Open dag ver van huiskavel wel wat onhandig’

Ook deze zomer vindt weer een groot aantal evenementen plaats op agrarische bedrijven. Van openluchttheater tot veekeuring en trekkertrek. Of bijvoorbeeld FFBoeren, waarbij 15 augustus verschillende agrarische bedrijven open dag houden bij Oudemirdum in Gaasterland (Fr.). Onder hen ook pootaardappelteler Maurice Hadders.

Sinds 2012 houdt de organisatie FFBoeren open dagen en boerenlunches om met name melkveebedrijven in het Friese Gaasterland te promoten. Voor het eerst doen dit jaar ook een pootgoedteler en bloembollenteler mee. Maurice Hadders (39) teelt pootaardappelen in Gaasterland.

Toen de organisatie hem en bloembollenteler Koos van der Avoird uit Lemmer vroegen om mee te doen, aarzelde Hadders niet. “Ons bedrijf teelt al 28 jaar in Gaasterland, Van der Avoird al meer dan 30 jaar. Dit is een mooie gelegenheid onze bedrijven meer aandacht te geven.” Van 11.00 tot 18.00 uur zijn belangstellenden welkom bij de bedrijven tussen Oudemirdum en Nijemirdum.

Maurice Hadders: "Ik heb jaren in de organisatie van allerlei feesten gezeten. Hier word ik niet zenuwachtig van.” - Foto: Henk Riswick
Maurice Hadders: "Ik heb jaren in de organisatie van allerlei feesten gezeten. Hier word ik niet zenuwachtig van.” - Foto: Henk Riswick

Waar zijn jullie te vinden op 15 augustus?

“De deelnemende bedrijven zitten op een na op een kluitje bij Oudemirdum. Het andere ligt pakweg 800 meter verderop, bij Nijemirdum. Ons huiskavel ligt weliswaar in de Noordoostpolder, maar we telen 40 hectare pootgoed in Gaasterland. Ik vind het leuk om tussen melkveebedrijven, een opfokstal voor paarden en een boer met een verzameling John Deere-trekkers te staan.”

Lees verder onder de tweet.

Is dat niet onhandig, zo ver van het huiskavel iets organiseren?

“Het is wel een nadeel, want thuis heb je alles bij de hand en hier moet je alles naartoe slepen. Maar we kunnen water en stroom van een nabijgelegen boerderij krijgen. En anders regelen we zelf wat. Ik heb jaren in de organisatie van allerlei feesten gezeten, net als Koos trouwens. Hier word ik niet zenuwachtig van.”

Wat ga je laten zien van je bedrijf?

“Ik ga in elk geval uitleggen wat we telen en hoe we dat doen. En dat als mensen goedkope, goede frites willen eten, daar ook af en toe een bespuiting op het veld bij hoort. Er komt ook een kraam van onze gewasbeschermingsleverancier Profyto DSD en in onze eigen kraam gaat HZPC uit Joure frites bakken, zodat bezoekers kunnen proeven wat hier van het land komt.”

Zo kan ik bezoekers mooi uitleggen waarom we aan gewasrotatie doen

Kunnen mensen ook het veld in om de aardappelplanten te bekijken?

“Nee, dat gaat niet lukken. We staan bij een lelieperceel waar ik volgend jaar aardappelen ga telen. Onze aardappelvelden liggen verder weg. Maar zo kan ik bezoekers mooi uitleggen waarom we aan gewasrotatie doen en ik daarvoor dus samenwerk met onder meer een bollenteler. Dat is ook iets wat mensen vaak niet beseffen.”

Hoeveel bezoekers verwacht je?

“Doorgaans komen op FFBoeren 500 tot 600 bezoekers af. Dat is wel afhankelijk van het weer. Ik hoef bij mijn kraam geen parkeergelegenheid te regelen, want dat gebeurt elders. Mensen kunnen met een klein treintje van het ene bedrijf naar het andere gaan. Het bevindt zich allemaal in een straal van een paar honderd meter.”

Lees in deze serie ook:

Of registreer je om te kunnen reageren.