Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

VTA: aardappelopbrengsten niet boven gemiddeld

De wisselende groeiomstandigheden leiden tot een onstabiele stemming op de fritesaardappelmarkt, maar bovengemiddeld lijken de opbrengsten niet te worden. Dat constateert Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in de nieuwsbrief.

“Zelden zagen we de laatste jaren een marktstemming zoals dit jaar”, schrijft VTA. “De verwachtingen worden heen en weer geslingerd door areaalomvang en omstandigheden.”

De markt is niet in evenwicht door een gebrek aan kopers van de vroege rassen, die nu de stemming bepalen.

Krap gemiddelde opbrengsten

Proefrooiresultaten wijzen nog steeds op krap gemiddelde opbrengsten. Vooral de Belgische en Franse proefrooiingen bevestigen dit. Hierdoor blijven groeiomstandigheden voor de laatste fase van het seizoen nog van belang. Voorlopig lijkt de industrie te kiezen voor het afnemen van gecontracteerde aardappelen en is de behoefte om bij te kopen in de vrije markt beperkt.

Voor de hoofdoogst liggen de kaarten wellicht anders. Bij een gemiddelde opbrengst is de druk om te verkopen niet enorm groot. Dan komen vraag en aanbod beter in evenwicht.

Proefrooiingen Aviko Potato

De proefrooiingen van Aviko Potato bevinden zich opbrengsttechnisch in lijn met 2016. Week 34 (vorige week) bracht de proefrooiing iets boven de 50 ton per hectare. Het onderwatergewicht dook 2 weken geleden echter naar beneden en kwam vorige week weer iets omhoog naar niveau 2017, richting de 370 gram. De opbrengsten zijn in het westen doorgaans beter dan in het oosten van het land, meldt VTA. De verschillen zijn overal groot. Beregende percelen komen het beste uit de bus. Samengevat liggen de resultaten op een gemiddeld niveau.

Groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië

Uit de tweede proefrooironde van het Belgische PCA/Fiwap rollen lagere tonnages. Fontane komt op 40 ton per hectare; 1 ton onder het meerjarige gemiddelde. Opvallend is het grote verschil tussen Vlaanderen (43 ton) en Wallonië (34 ton), veroorzaakt door het plantmoment en de neerslagverschillen. De afrijping van het gewas was in Vlaanderen al verder dan in Wallonië. Hierdoor lijkt de groeipotentie in Vlaanderen kleiner.

Franse proefrooiingen kondigen met 34,6 ton per hectare een opbrengst vlak onder de langjarig gemiddelden aan.

Laatste reacties

 • info36

  Dat die proefrooiingen van Aviko worden gepubliceerd snap ik niet. Dat is net als de slager die zijn eigen vlees keurt. Overigens hoe kunnen aardappelopbrengsten nou bovengemiddeld zijn in zo'n extreem jaar. We zijn aan de 3e hittegolf bezig. Niet bepaald aardappelweer. Afnemers blijven alles doen om te voorkomen dat ze moeten betalen voor hun grondstof.

 • henk 60

  groot gelijk.

 • Gat

  Die proefrooiiengen zijn om de prijzen te drukken. Wij hebben ook wel is mar amper 35 ton gerooid waar 50t volgens proefrooiing onder moest zitten.

 • info259

  VTA schrijft wat het best in hun straatje past. De voorzitter Jaap Botma heeft in diverse functies gezeten waarvan hijzelf beter is geworden.
  Voorzitter is ex pootgoedteler en geen ervaring met consumptie teelt. Hij is agrarisch makelaar geweest en gelijktijdig voorzitter RVC bij de Rabobank.
  Een zeer dubieuse constuctie natuurlijk. Wegens onrechtmatigheden heeft hij deze beide functies vaarwel moeten zeggen en niet om zijn leeftijd zoals hijzelf beweert. voorzitter Botma van deze club is een echte ellebogen werker en zeker niet betrouwbaar en integer.


Of registreer je om te kunnen reageren.