Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwAchtergrond

Uienafzetcijfers tonen Braziliaanse interesse

De meeste uien gingen eind juli, begin augustus (week 31) naar Brazilië.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. 3.298 ton uien is afgezet naar deze zuidelijke bestemming omdat de eigen oogst niet toereikend genoeg was. Die week ging 16.892 ton uien weg naar 74 verschillende bestemmingen. De prijs voor Nederlandse uien ligt dit seizoen een stuk lager dan een jaar eerder. Ze zijn daardoor interessant voor een land als Brazilië.

Hoe lang het Zuid-Amerikaanse land aan de markt blijft is niet duidelijk; medio augustus werd de belangstelling minder. Brazilië kent meerdere oogsten in het jaar omdat er meerdere klimaatzones zijn. Hierdoor kan het land vaker overschakelen op eigen oogst.

Andere afzetlanden

Verder zijn uien in Ivoorkust afgezet in week 31; 1.756 ton. Ook blijft Groot-Brittannië stabiel aan de markt met een afname van 1.719 ton. Andere bestemmingen zijn Guinee (1.430 ton), Gambia (863 ton) en Sierra Leone (549 ton). De afzet wordt mondjesmaat groter. Hoewel Senegal de grens officieel nog niet opende voor importuien, is de eerste lading van 290 ton afgeleverd.

Dit seizoen is in totaal 56.820 ton uien afgezet. Dat is 22.856 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode wegging.

Beheer
WP Admin