Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Suikeraanbod houdt prijs laag

De druk op de suikerprijs zet door.

De suikerprijs daalde op de termijnmarkt in Londen. Voor het eerst aflopende contract werd begin deze week bijna € 6 lager genoteerd op $ 317,80 per ton dan eind vorige week.

Groot aanbod suiker

De druk op de suikerprijs zet door ondanks een lagere opbrengstverwachting voor oogst 2019-’20 in Brazilië. Het huidige lage prijsniveau is aantrekkelijk voor kopers, die afgelopen maand voor hogere prijzen hebben gehandeld. Het aanbod van suiker op de wereldmarkt vanuit India en Thailand is groot. Daardoor worden sterke prijsstijgingen op de internationale markt afgevlakt. De Indiase productie ligt dit seizoen hoger dan de eigen consumptie, waardoor suiker op de wereldmarkt wordt aangeboden. Dat drukt, naast hoge voorraden, de prijzen.

Minder druk op langere termijn

Voor de langere termijn wordt minder prijsdruk verwacht, omdat oogsten lager lijken uit te vallen. Het is in verschillende gebieden op de wereld warmer dan normaal. In Thailand en India is dit seizoen respectievelijk 56% en 19% minder neerslag gevallen. Dat heeft gevolgen voor de oogsten. Ook in Europa is het in sommige delen droog, maar niet zo droog als een jaar geleden. Er wordt dan ook een hogere hectareopbrengst verwacht vergeleken met het voorgaande seizoen.

Verwachte bietenoogst in EU valt hoger uit

Hoewel het Europese bietenareaal voor seizoen 2019-’20 met 5,1% is gekrompen, komt de bietenoogst hoger uit. Het Joint Research Center (JRC), het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, schat – ervan uitgaande dat het groeiseizoen de komende periode gemiddeld verloopt – dat de EU-landen 112,8 miljoen ton bieten gaan oogsten. Dat is 3,3% meer dan vorig seizoen werd geoogst.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

  • willemsenG.

    wie snapt t nog , volgens analisten vandaag: volgend jaar groot suiker tekort ....
    de wereld voorraad hangt boven de markt , en de suikerbieten boer wil wel bieten produceren maar krijgt er veel te weinig voor .

Of registreer je om te kunnen reageren.