Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Regen en groter EU-areaal drukken aardappelprijs

De stemming is rustig op de aardappelmarkt.

Het aanbod is ruimer dan de vraag, waardoor de notering voor vroege aardappelen van het Belgische Belgapom deze week verder daalt. De notering daalt met € 2,50 naar € 10 per 100 kilo. De verwerkende industrie verwerkt voornamelijk contractaardappelen en extra bijkopen op de vrije markt gebeurt niet.

De vroege aardappelnotering stond in september 2017 voor het laatst lager; op € 3 per 100 kilo. Vorige jaar stond deze notering in de zomermaanden nog als in beton gegoten op € 25 per 100 kilo.

Gunstig groeiweer

De eerste vroege aardappelen waren dit seizoen goed om na de oude oogst, die op tijd klaar was, de industrie te bedienen. De wat latere vroege rassen hebben een flink klap van de hitte meegekregen. Zo staan Innovators er in de Noordoostpolder niet al te best voor. De latere rassen staan er juist weer beter bij en groeien goed. In het zuidwesten staan de latere aardappelen er ook prima voor. De mindere gebieden zijn Oost-Nederland, Noord-Duitsland en Oost-Europa.

De gunstige groeiomstandigheden en het grotere Europese aardappelareaal houden druk op de markt. De North-Western European Potato Growers (NEPG) gaan uit van een record van 609.615 hectare consumptieaardappelen.

Termijnmarkt 40% gedaald

De aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig is afgelopen 3 weken flink gedaald met 40%. De neerslag van deze week zorgde dat de notering verder daalde naar € 12,40 per 100 kilo op donderdag 15 augustus. Op 23 juli piekte de notering voor het eerst aflopende aprilcontract nog op € 20,80. De notering voor het eerst aflopende aprilcontract staat sterk onder druk en ook nog eens onder het contractprijsniveau. Dat zorgt ervoor dat telers de aardappelen op de markt willen brengen.

Prognose: prijsdruk op aardappelmarkt.

Laatste reacties

 • Gat

  Ik weet niet waar ze dat op baseren. Maar de latere hebben veel loof verloren met die 40 graden.

 • eenvoudige boer

  Onvoorstelbaar dat de prijs in 3 weken 40% zakt met dat kleine beetje regen.
  Van 29 juli tot vandaag in N-Limburg 33 mm regen. Of de marktkenners hebben de situatie 3 weken geleden toch wel slecht ingeschat.

 • wullum

  Lijkt op corruptie

 • husky

  Fabrieken trekken aan de touwtjes en de telers bewegen soepel mee.

 • jan1980

  En nog zijn er telers die er te veel winst op maken , want ze lopen rond met nog hogere seizoenspachtprijzen...
  Om nog groter areaal voor volgend jaar te hebben. Fabrieken horen en weten dit ook, en waarom zouden ze dan meer betalen ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.