Akkerbouw

Achtergrond

Prijs sojabonen staat onder druk

De prijs voor sojabonen daalt op de internationale markten.

De prijsdruk wordt voornamelijk veroorzaakt door het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Het USDA verhoogt de wereldwijde eindvoorraad van sojabonen, inclusief China, voor seizoen 2018-’19 met ruim 1,5 miljoen ton naar 114,5 miljoen ton.

Minder soja naar China

De verhoging komt doordat er minder soja is geëxporteerd dan waar eerder van werd uitgegaan. Zo gaat er minder soja naar China omdat de Afrikaanse varkenspest de varkensstapel heeft gedecimeerd. En China is de belangrijkste importeur van soja op de wereldmarkt, met zo’n 85 miljoen ton import in seizoen 2018-‘19. Dat is 10 miljoen ton minder dan het voorgaande seizoen werd geïmporteerd.

Kleiner soja-areaal VS

Het ingezaaide areaal sojabonen in de Verenigde Staten is deze maand naar beneden bijgesteld. Het USDA gaat ervan uit dat er 31 miljoen hectare sojabonen zijn (-1,4 miljoen hectare); dat zou het kleinste areaal sinds acht jaar zijn. Desondanks daalt de prijs. De redelijke stabiliteit van de olieprijzen ondersteunt de prijs voor sojabonen, waardoor de prijsdaling enigszins beperkt blijft.

Sojaproductie VS loopt terug

De productie van sojabonen in de VS daalt dan ook voor seizoen 2019-’20 naar 100 miljoen ton. De verlaging is minder dan waar analisten eerder vanuit gingen, en dat zorgt voor prijsdruk op de Amerikaanse markten. Voor seizoen 2019-’20 is de wereldeindvoorraad sojabonen ook lager ingeschat, op 101,7 miljoen ton. In het voorgaande maandrapport (juli) werd uitgegaan van een eindvoorraad van 104,5 miljoen ton soja.

Prognose: prijsdruk sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.