Akkerbouw

Achtergrond

Meer vaart in uienafzet

De beurs in Emmeloord start de notering voor zaaiuien, direct leveren, met € 10 tot € 12,50 per 100 kilo, voor zowel uien 30% grof als uien 60% grof. Een jaar eerder ging de af-landnotering voor zaaiuien, directe levering, van start op € 17 tot € 20 per 100 kilo.

De beurs in Emmeloord noteert eveneens voor het eerst voor zaaiuien af land, uitgegroeid, met € 8 tot € 12 per 100 kilo voor uien 30% en 60% grof. Vorig jaar werd zo’n € 10 meer betaald.

Stabiele baalprijs

De baalprijs voor middel en grof ligt tussen € 17 en € 18 per 100 kilo, waarvan de bovenkant voor grove uien geschikt voor Brazilië is. Voor drielingen staat de baalprijs door een groter aanbod wat onder druk.

Vlottere handel

De uienhandel loopt deze week wat vlotter, maar de markt is over het algemeen nog rustig. De export wordt steeds breder, omdat meer uien naar Afrika gaan. Het is nog steeds de vraag wanneer Senegal precies de poort voor importuien opent, maar het duurt niet lang meer voor de eerste uien die kant opgaan. De verwachting is dat na het offerfeest Tabaski (11 t/m 15 augustus) de eerste uien naar binnen mogen.

Overal komt toch wel wat vraag vandaan; Ivoorkust, Gambia. Brazilië zit deze periode even goed aan de markt, maar het is altijd de vraag hoe lang het land aan de markt blijft. De eigen uien zijn nu te duur, maar Brazilië kent meerdere oogsten door de verschillende klimaatzones. Hierdoor kan het land op een gegeven moment weer overschakelen op een nieuwe eigen oogst. Panama en Indonesië houden tot dusver de grens gesloten voor Nederlandse uien.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.