Akkerbouw

Achtergrond

Loofvernietiging 2020: meer vragen dan antwoorden

Met welke technieken en met welke middelen kunnen pootaardappeltelers vanaf 2020 het best het loof van hun pootaardappelen vernietigen? Dat was de centrale vraag bij een bijeenkomst die pootaardappelacademie Zeeland samen met CZAV op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) organiseerde.

Het middel Reglone, dat nu nog tot de standaarduitrusting van de pootgoedteler behoort, mag vanaf teeltjaar 2020 niet meer gebruikt worden. Er blijven eigenlijk maar twee middelen over, te weten Spothlight Plus en Quickdown, om het loof goed dood te krijgen. De werking van het middel Beloukha solo valt tegen, in combinatie met andere middelen heeft het wel toegevoegde waarde.

Lady Claire en Melody

In een demo van de pootaardappelacademie liggen 2 rassen die op verschillende manieren doodgemaakt zijn, Lady Claire en Melody. Het loof van Lady Claire is vrij makkelijk dood te maken, dat van Melody is veel taaier. In deze demo is ook goed te zien dat in het schema met Reglone het loof sneller dood ging dan in de schema’s zonder Reglone. Vooral in Melody is het verschil duidelijk te zien. Hier is ook gekeken naar de mogelijkheid om het loof mechanisch te trekken, al dan niet in combinatie met wortelsnijden.

Bladmeststof BorMo

Ook CZAV liet demovelden zien, waarin naast verschillende spuitschema’s ook het verschil tussen klappen in combinatie met spuiten en volvelds doodspuiten. Een bijzonder schema is dat met de bladmeststof BorMo, dat ingezet is op de plek van Reglone. Na de eerste bespuiting viel het visuele effect tegen, maar na een paar weken lijkt dit schema zeker zo effectief als de andere schema’s. De meststof bevordert de veroudering van het gewas, de vraag is of het dan niet al voor de loofdoding toegepast moet worden.

Lees verder onder de foto

Demoveld loofdoding, met links een schema met Reglone en rechts een schema zonder. - Foto: Anton Dingemanse
Demoveld loofdoding, met links een schema met Reglone en rechts een schema zonder. - Foto: Anton Dingemanse

Een conclusie uit de bijeenkomst is wel dat er geen standaard advies gegeven kan worden voor het vernietigen van pootaardappelloof. Voor ieder ras en iedere weersomstandigheid ziet het beste schema er anders uit. Een van de deelnemers verzuchtte dan ook dat zo’n uitgebreide demo meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

Mechanische loofdoding

Mechanische loofdoding kan ook een alternatief zijn voor chemische loofdoding. Looftrekken heeft als voordeel dat de groei direct stopt en de kans op ontwikkeling van rhizoctonia veel kleiner is. Capaciteit kan een knelpunt zijn, maar ook vraagt het afstellen veel kennis en tijd. Een risico van looftrekken en wortelsnijden dat in de demo naar voren kwam, is dat de aardappelruggen na een flinke regenbui uitzakken waardoor aardappelen bloot komen te liggen. De vraag is hier nog wat dat met de structuur van de rug doet en of dat geen problemen geeft bij de oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.