Akkerbouw

Achtergrond

‘Lauwe’ handel in prei door hitte

De hitte van de vorige week hebben de prijzen voor prei geen goed gedaan.

Net als vorig jaar zakte de prijzen in de laatste week van juli in Nederland naar een niveau van 35 cent per kilo. In België wist de prijs zich iets beter te handhaven met 59 cent als laagste prijs voor de klok.

Veilingen

Half juli zaten de prijzen voor prei lang Wit op ZON fruit & vegetables tussen 65 en 70 cent per kilo. Vorige week zakte dat geleidelijk naar de dip van 35 cent op vrijdag 26 juli. Deze week is sprake van licht prijsherstel op een niveau van rond 50 cent. Op REO Veiling werd op vrijdag 26 juli nog 59 cent per kilo geklokt voor de sortering 3-4 FLMW. Ook dat was de laagste prijs na een dalende lijn sinds half juli met prijzen tussen 84 cent en € 1,11 per kilo. Op 31 juli werd 65 cent genoteerd. Tussen half mei en half juli waren de prijzen extreem goed, als gevolg van krapte aan prei.

Koffiedik kijken

Vorige week was de handel in prei ‘lauw’, begrijpelijk door het extreem warme weer. Deze week trekt de vraag weer wat aan. De volumes bij ZON fruit & vegetables zijn in de afgelopen redelijk stabiel en liggen op het niveau van vorig jaar. ZON verwacht dat dit in de komende periode zo blijft, hoewel er in zijn algemeenheid geluiden zijn dat in de late herfstprei sprake is van uitbreiding van het areaal. Het is nog koffiedik kijken hoe dat dan zal uitpakken voor de prijsvorming in die periode.

Vrijwel hetzelfde als vorig jaar

Vorig jaar was de lijn en het prijsniveau in de laatste weken van juli vrijwel hetzelfde als dit jaar. Toen zette het prijsherstel door de aanhoudende droogte door, het is even afwachten wat er dit jaar gaat gebeuren. De vooruitzichten op de langere termijn zijn in ieder geval dat het aan de droge kant zal blijven met nog steeds vrij zomerse temperaturen. Verschil met vorig jaar is wel dat er, hoewel plaatselijk, in ieder geval af en toe een bui regen valt, zodat de droogte minder extreem is dan vorig jaar.

Prognose: Stabiele aanvoer en prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.