Akkerbouw

Achtergrond

Groeizaam weer drukt uienprijs

De prijzen voor uien stijgen niet verder op de beurs in Emmeloord.

Voor uien af land, direct leveren dalen de noteringen met 75 cent naar € 10 tot € 11 per 100 kilo. De bovenkant van de notering die vorige week nog op € 12,50 stond, wordt deze week niet meer gehaald. De stemming is dan ook rustig. Voor uien af land, uitgegroeid blijft de notering stabiel op € 9 tot € 11 per 100 kilo, maar de bandbreedte wordt wel kleiner.

Meer uien naar Afrika

De beurs in Goes noteerde eerder deze week nog wel hoger. De neerslag van afgelopen dagen zorgt ervoor dat de uien goed groeien en daarmee neemt het aanbod toe. Prijzen maken daardoor een pas op de plaats en stijgen niet verder. De gemiddelde baalprijs ligt op € 18 per 100 kilo. Voor verschillende maten liggen de baalprijzen redelijk dicht bij elkaar.

Uien voor Senegal

Grove uien gaan naar Brazilië, maar die vraag loopt wat terug. De afzet naar Polen loopt tot dusver nog door. Eigen fijne uien zijn daar wel beschikbaar, waardoor grovere uien, die niet goed bewaard kunnen worden, naar Polen gaan. Verder zijn meerdere sorteerders en verwerkers deze week bezig om uien voor Senegal te verwerken. De eerste containers zijn ‘op goed geluk’ al die kant op gestuurd en volgende week wordt een eerste conventionele boot geladen. Het is een beetje zoeken naar de juiste maatsortering hiervoor, omdat de plantuien vrij grof zijn. Middelmaat uien zijn geschikt voor de Senegalese markt.

De kleur was goed van de plantuien, dat kan wat minder worden met de regenachtige dagen. De kleur is bepalend of de uien geschikt zijn voor alle afzetmarkten.

Prognose: prijsdruk uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.